úterý 10. září 2013

Dýňový krém


Milý deníčku..a je to tu. Moje nejmilejší roční období. Rána jsou studená, obloha skandinávsky modrá, fouká čerstvý vítr, začíná být sychravo, stromy se barví a vzduch tak zvláštně voní...zkrátka podzim je tu. A hlavně se člověk naladí na barevná jídla, která zahřejí nejen po těle, ale hlavně po duši...A dýně se na obě věci hodí perfektně, je to takové koncentrované slunce. Přiznám se, že vůbec netuším, proč se u nás dýně moc nepěstovala a když ano, tak taková ta obří na kompostu na zahrádce a vyráběl se z ní pouze kompot s ananasem, který všichni žáci naší základní školy nesnášeli (já ho naopak miluji dodnes :-) Druhů dýní je několik, já používám jen Hokkaidó, má krásně tvrdou dužinu a oříškovou chuť. Nejjednodušším dýňovým, a dle mého názoru i nejlepším, receptem je dýňová polévka. Je jemná, krémová a příprava je tak snadná, že to zvládne i dítě. Sice musíte dýni předtím vydlabat od semínek a oloupat, ale odměnou vám bude zdravý a delikátní krém.Variant podávání je nespočet - já polévku zdobím slunečnicovými nebo dýňovými semínky, můžete použít i dýňový olej, moje máma třeba zase lžičkou zakysané smetany a sušeným chilli.

 


A jak na to...
 
polovina oloupané a vydlabané dýně
cibule
2 stroužky česneku
tymián
mléko či zakysaná smetana
sůl, pepř
vinný ocet
olivový olej
 
Očištěnou a oloupanou dýni si nakrájím na kostky. Cibuli nasekám najemno, zpěním na olivovém oleji, přidám oloupaný a nasekaný česnek, zaliji asi lžící octa. Nechám ocet převařit a přidám dýni. Zaliji vodou a přidám tymián, sůl a pepř dle chuti. Vařím dokud není dýně měkká. Poté ji ponorným mixérem rozmixuji, přidám trochu mléka nebo zakysané smetany, tak, aby by byl krém hladký. Případně dochutím ještě octem a dosolím.
 
 
 
 
 
 
 
 

2 komentáře:

  1. Tuto polévku dobře znám, ale jedla jsem u Tebe výbornou polévku z červené řepy.Poděl se s ostaními o recept. Určitě stojí za vyzkoušení!!!
    mamka

    OdpovědětVymazat

Zpět na úvod

©2013-2019 Všechna práva vyhrazena