Smørrebrød se jí k obědu, frokost (fr:kost). Pozor, pokud do Dánska přijedete z druhé strany Øresundu/Öresundu, nezaměňovat se švédským frukost, neboli snídaně, natož s norským frokost, což je snídaně též. Nejlepším podnikem na smørrebrødy je v Kodani Ida Davidsen.
U Idy dostanete nespočetné množství Smørrebrødů, které si jen dokážete představit, za sebe Vám doporučuji buď tresčí játra s vejci nebo lososovou variaci s jemným pstružím kaviárem a koprovou remuládou. A jelikož se po smørrebrødu pije nějaký šňaps, nejčastěji kmínová pálenka Akvavit, u Idy Vám některé smørrebrødy již naservírují s panákem akvavitu v kloboučku, v tomto případě s koprovou příchutí. Ceny smørrebrød jsou u Idy vyšší, 75 - 150 DKK za kus, ovšem kvalita je opravdu odpovídající.
Jestliže chcete zkusit výborný výběr smørrebrødů, doporučuji podnik v samém centru turistického dění, v přístavu Nyhavn. Pokud budete mít třeba čas před okružní prohlídkou po kanálech, která začíná právě v Nyhavnu, zajděte si do restaurace Cap Horn, buď na skvělou večeři (doporučuji rezervaci), nebo na jedinečnou stálici jídelního lístku, Frokosttallerken, obědový talíř s třemi druhy smørrebrødů za 159 DKK, který se sezónně obměňuje. Najdete zde kupříkladu jak maso v podobě roastbeefu s remuládou či dokonalý smørrebrød s rajčaty, vejcem a řeřichou. K tomu sklenici vychlazeného Tuborgu (spolu s Carlsbergem nejtradičnější značky dánského piva, ovšem já osobně dávám přednost právě Tuborgu a jeho výraznější chuti) a můžete sledovat čilý turistický ruch přímo na zahrádce v pěší zóně Nyhavnu.
Pokud nemáte chuť právě na smørrebrød a chcete zůstat v Nyhavnu, vydejte se směrem k náměstí Kongens Nytorv a na začátku Nyhavnu narazíte na podnik jménem Nyhavns Færgekro, kde mají skvělý herinkový obědový bufet. Za 125 DKK se můžete přejíst herinků na různé způsoby od nakládaných, v různých omáčkách, přes matjesy až ke skvělému uzenému herinkovém smørrebrødu Sol over Gudhjem se syrovým žloutkem navrch ( smørrebrødů se prostě nezbavíte:-). K tomu malé vařené brambůrky, skvělý chléb, máslo a škvarky.
Mimo Nyhavn jsou skvělé podniky v Christianshavnu, ovšem pokud nejsou zavřené. Jednu deštivou neděli jsme se toulali po Christianshavnu a měli strašný hlad. Jelikož už se nám nechtělo nikam vracet, chodili jsme pořád po Christianshavnu kolem dokola a hledali restauraci, která by nám vyhovovala. Moc jich otevřeno nebylo a pořád jsme naráželi na jednu restauraci jménem Christianshavn Færgecafee, která se nám zvenku ani trochu nelíbila a lákadlo v podobě vývěsní tabule s druhy steaků nás opravdu nenavnadilo. Po dalším marném hledání jsme si zcela prokřehlí řekli, že nemáme co ztratit a vešli do Færgecafeen. Uvnitř jsme byli toho nedělního odpoledne jediní hosté. Tedy jediní hosté, mimo místní štamgasty a majitelovu početnou rodinu, která se zde evidentně sešla na oběd. Po bližším prostudování jídelního lístku jsme zjistili, že tady vaří tradiční dánská jídla a po naservírování těch nejlepších frikadeller (malých dánských masových karbanátků či kuliček s cibulí) s dušeným červeným zelím, poctivým domácím chlebem a máslem, jsem musela změnit názor, a Færgecafeen opravdu doporučuji k návštěvě (žel bohu, neměla jsem sebou foťák, i mistr tesař se někdy utne :-)
A pokud Vám nic z toho nevyhovuje, dejte si prostě dánský párek v rohlíku, tradiční pølser, párek v housce s hořčicí, kečupem a remuládou, posypaný smaženou cibulkou a plátky nakládaných okurek. Seženete je kdekoli u stánku s nápisem pølser, nejlepší mají třeba na náměstí Kongens Nytorv.
Ida Davidsen
Store Kongensgade 70, København K,
+45 33 91 36 55
Žádné komentáře:
Okomentovat