čtvrtek 18. července 2013

Roquamole


Milý deníčku...ano, přiznám se bez mučení, Nigella Lawson vždy byla a je mojí velkou inspirací. Jedním z jejích nejlepších receptů (vyšel v knize Nigella Express, česky Vaříme Express), které se ihned zařadily do rodinného repertoáru, je (moje lehce upravená verze) roquamole. Je to naprosto neodolatelná verze klasického guacamole, ovšem bez rajčat, které mi tam opravdu nikdy moc nesedly. A co víc, spojení slaných kukuřičných chipsů a jemně nakyslé chuti máslově hedvábné mole, tedy omáčky, je opravdu návykovou záležitostí. Roquamole je výborné jako párty chuťovka, "lehká" letní večeře pro dva a nebo po dlouhé noci k vyprošťující snídani. Na roquefortu či rokfóru netrvám, ani já jen většinou nepoužívám, ale důrazně doporučuji, vysokým obloukem se vyhněte jakékoli nivě (nic proti nivě, ta s vyšším obsahem tuku je vskutku výborná). V roquamole jsou však chutnější více aromatické sýry s modrou plísní, tedy platí pravidlo - čím lepší a vyzrálejší sýr, tím lepší roquamole...olé!



A jak na to...

1 balení či 120g sýru s modrou plísní
1 tučná zakysaná smetana
2 zralá (tedy měkká s hnědou, až černou slupkou) avokáda
2 jarní cibulky
chilli papričky dle chuti (nejsou nutné)

pepř dle chuti
trocha citronové či limetkové šťávy

červená paprika na posypání
slané kukuřičné chipsy na nabírání

Cibulky oloupu a omyji, nakrájím nahrubo, vydlabu dužinu z avokáda a vše s ostatními ingrediencemi hodím do food processoru (robotu se sekáčkem) a rozsekám na hedvábně zelenou kaši. Poté jen dochutím pepřem a promíchám s citronovou šťávou dle chuti. Dám do misky, posypu paprikou a servíruji s kukuřičnými chipsy.

4 komentáře:

  1. Tohle vyzkouším, až si koupím zralé avokado! :))

    OdpovědětVymazat
  2. Eviku, jeste mam dotazek, tim syrem s modrou plisni myslis presne kterej? Treba Palladin? (mam avokado!)

    OdpovědětVymazat
  3. Myslím, že může být! Jiné tipy - Saint Agur, Bergader Edelpilz, Bleu d'auvergne, Roquefort, gorgonzola..něco hodně aromatického!

    OdpovědětVymazat

Zpět na úvod

©2013-2019 Všechna práva vyhrazena