úterý 16. července 2013

Celozrnný quiche s cuketou



Milý deníčku...pokud mám chuť na křupavé spojení těsta a sýra, výbornou volbou je quiche (čti kiš), tradiční slaný francouzský koláč. A pokud Vás bílá mouka děsí, není nic jednoduššího než ji nahradit moukou celozrnnou a vynechat slaninu, tradiční přísadu skoro všech francouzských quichů. Překvapí vás, jak se výborná oříšková chuť celozrnné mouky dobře doplňuje s jemnou chutí cukety (ano Jean-Paule, té divné okurky). Tento quiche však není nic pro citlivé povahy. Aby té jemnosti nebylo moc, štiplavou příchuť mu dodává pořádně uzrálý sýr limburského typu. V rámci úspory času si ráno přivstanu a před odchodem do práce vypracuji těsto, zabalím do potravinářské folie a nechám v klidu celý den odpočívat v lednici, než se večer vrátím z práce domů. Další příprava je pak již hračka. Pustím si Dalidu, naliji sklenku bílého vína a za cca 40 minut přeji manželovi bon appétit.
 
 

 

A jak na to...

Křehké celozrnné těsto:
280 g celozrnné mouky (osvědčila se mi Strong wholemeal bread flour od M&S, ale nejsou špatné ani od Alnatury)
20g hladké mouky + na poprášení
165 g studeného másla, nakrájeného na kousky
špetka soli
studená voda

Máslo a mouku zpracuji prsty na drobenku, přidám sůl a asi 8 lžic studené vody, prohnětu a udělám z těsta kouli. Tu zabalím do folie a nechám nejméně půl hodiny v ledničce chladit.

Náplň:
cuketa, oloupaná a nakrájená na tenká kolečka
zakysaná smetana
2 žloutky
1 cibule
sýr limburského typu
provensálské bylinky nebo tymián
slunečnicová semínka (nejsou nezbytně nutná)
sůl, pepř
trocha olivového oleje

Nakrájím najemno cibulku, osmahnu na oleji a až vychladne, smíchám se zakysanou smetanou a žloutky. Osolím a opepřím, přidám bylinky a promíchám. Rozválím těsto  na kolo a vyložím jím koláčovou formu (některé formy je třeba vymazat máslem a vysypat krupicí, dle typu formy). Přebytky odřežu a můžu z nich udělat ozdobný okraj - různé hady, zapletený cop etc, Na těsto rozložím vrstvu cukety, na ni naliji tekutou směs aby prosákla do všech vrstev, posypu semínky a pokladu plátky sýra. Peču asi na 180 °C dozlatova. (Pro úplnost - do tohoto quiche jsem přidala ještě zbytky pečeného kuřete, ale to opravdu není třeba).

Žádné komentáře:

Okomentovat

Zpět na úvod

©2013-2019 Všechna práva vyhrazena