čtvrtek 7. prosince 2017

Kapr na kmíně a petrželové brambory


Milý deníčku...Vánoce bez kapra nejsou Vánoce. Po letech odmítání a ofrňování mi to konečně došlo a posledních asi šest let kapra opravdu miluji. Přijde mi hodně nedoceněný, každý si na něm může najít tu část, která mu chutná a vyhovuje. Někdo právě nemusí ono specifické kapří bahnité aroma a na to Vám poradím vynikající trik. Základem je kapra zbavit kůže (to "bahno" se drží v ní), naporcovat a poté kapra naložit do mléka, na den, dva do lednice a pokud chcete přeci jen ono rybí aroma trochu málo zachovat, pokapejte ho citrónovou šťávou a nechte ho v lednici nejlépe den dopředu uležet. A nebo jej ještě potlačíte výraznou omáčkou, jako třeba je kapr na omáčce z pečených paprik. A pokud se necítíte na smaženou kalorickou bombu a chcete tyto Vánoce odlehčit, zkuste lehčí pečenou variantu, kapra na kmíně, másle a s rakouskou klasikou, petrželovými brambory. S lehkým bílým vínem úspěch zaručen!






A jak na to...

Kapr, filet
máslo
olej
hladká mouka
kmín
sůl, pepř
brambory
petržel

Kapra vyfiletuji nebo si rovnou koupím filet a je pouze na Vás, zda ho bude mít s kůží nebo bez. Nakrájím na silnější kousky, osolím a obalím v hladké mouce smíchané s kmínem. V pekáči nebo pánvi si rozpálím máslo, asi dvě lžíce, s kapkou oleje a kapra rychle po obou stranách opeču - nejlépe na plotně ještě. Pokud budete mít kousky s kůži, opékejte stranu s kůží první a také je pak pečte kůží dolů. Vrátím do trouby a podle velikosti a výšky peču asi 20 minut. U kapra moc nehraji na to, aby maso bylo delikátní, ale aby se dobře udělal. Brambory si uvařím v osolené vodě, oloupané a pokud jsou malé tak vcelku, pokud velké tak čtvrtky, sliji. na pánvi si rozpálím asi lžíci másla, přihodím brambory, lehce prohodím a opeču a bohatě zasypu nasekanou listovou petrželkou, chce to promíchat, aby se dobře obalily, osolím a servíruji s kaprem a čtvrtkou citrónu.

1 komentář:

  1. Teda, to vypadá famózně :-) . Také tak zkusím příště kapra připravit :-) . Kapra máme každou chvíli, protože je přítel rybář. Snažím se pokaždé najít jiný recept, abychom ho pořád nejedli na stejný způsob. Jsem ráda, že ho rybaření baví. Je to užitečný koníček a ani ne moc drahý :-) . Stačilo, že si koupil vybavení a teď už ho rybaření nic nestojí. Jen čas.

    OdpovědětVymazat

Zpět na úvod

©2013-2019 Všechna práva vyhrazena