středa 22. listopadu 2017

Šoulet


Milý deníčku...šoulet, to je sváteční šábesová klasika židovské kuchyně. Šábes začíná v pátek večer těsně před západem slunce a končí v sobotu večer po východu prvních tří hvězd. Po tuto dobu by lidé neměli pracovat, nakupovat, vařit a vůbec vyvíjet jakoukoliv všední činnost. Šábes začíná už 18 minut před západem slunce zapálením šabatových svíček a končí až po úplném nastolení tmy v sobotu požehnáním havdala, jakýmsi symbolickým oddělením šábesu od začátku nového týdne. Po skončení páteční modlitby mincha se pak rodina většinou schází u slavnostní večeře, před kterou se říká kiduš, požehnání, nad vínem a požehnání nad chlebem. Na šábesové večeři se standardně neskutečně přejíte, protože začnete chalou, speciální chlebem s medem a pak už jen jíte a jíte. Nejen na šábesové večeře je expert moje kamarádka Míša, jejíž šábesová večeře je prostě skvostná! A jelikož nemůžete vařit ani druhý den, máte celkem problém. Takže musíte udělat něco, co vám vydrží do druhého dne. A je to tradiční. Takže třeba šoulet. Standardně se tak šoulet připravuje během pátečního dopoledne a nechává se v pomalém hrnci na druhý den - kdy nevystydne. Poněvadž je o šábesu zakázána jakákoli práce, činnost, tj. i rozdělávat oheň, nosívaly hospodyňky hrnce k pekaři, aby se šoulet uchoval v peci teplý pro sváteční den. Dnes tento problém řeší pomalý hrnec:) Já šoulet dělám, když peču kachnu nebo husu - což se s nadcházejícími svátky jeví jako výborný nápad, jak zpracovat zbytky:) Prakticky ani nepotřebujete kachnu nebo husu - stačí Vám dát dobré maso nebo morkovou kost. A pokud nechcete brambory, není nic jednoduššího jak šoulet obměnit batáty, jak říká Míša, takový můj guru pro echt židovskou kuchyni. Takže mi věřte, že je to hodně autentický recept. Protože ať Vás ani nenapadne tam cpát hrách! Pravý šoulet je jen a jen o fazolích! Šabat šalom!





A jak na to...

kachní nebo husí maso plus sádlo
kroupy
červené fazole
bílé fazole
cizrna
brambory
cibule
chilli
uzená paprika
česnek

Nejlépe přes noc si namočím hrst cizrny, po hrsti fazolí a krup, každé zvlášť do vody. Poté každé zvlášť uvařím. Na kachním sádle si zpěním asi dvě najemno nakrájené cibule, nechám opéct, přidám nakrájené maso, asi dvě hrsti, prostě to, co Vám zbude, přidám najemno nasekané 4 stroužky česneku, promíchám lehce opeču, přidám všechny uvařené a scezené luštěniny, osolím, opepřím, posypu asi lžičkou uzené papriky, chilli dle chuti a promíchám. Brambory si nakrájím na plátky nebo čtvrtky a dám nahoru na šoulet, jakoby je lehce do směsi zamáčknu, trošku osolím.Lehce zaliji vodou, nemělo by být vše úplně ponořené a dám péci do trouby na 180 - 200 C, asi na 45 minut.

Pokud máte pomalý hrnec, odpadá Vám veškeré zdlouhavé namáčení - prostě vše navrstvěte na sebe, nahoru dejte brambory, okořeňte, zalijte vodou a nechte vařit.

2 komentáře:

  1. Hi Secret diary of a housewife Team,

    My name is Anuj Agarwal. I'm Founder of Feedspot.

    I would like to personally congratulate you as your blog Secret diary of a housewife has been selected by our panelist as one of the Top 100 Housewife Blogs on the web.

    https://blog.feedspot.com/housewife_blogs/

    I personally give you a high-five and want to thank you for your contribution to this world. This is the most comprehensive list of Top 100 Housewife Blogson the internet and I’m honored to have you as part of this!

    Also, you have the honor of displaying the badge on your blog.

    Best,
    Anuj

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dear Anuj! Thank you for this honor, it's such a great surprise and I'm very happy for that!

      Vymazat

Zpět na úvod

©2013-2019 Všechna práva vyhrazena