úterý 3. října 2017

Chléb s řeckým jogurtem


Milý deníčku...podzim, plískanice, barvy, listí, slunce, déšť, sychravo..moje nejmilejší období. Člověka to konečně svádí k vyhřáté troubě a co může být víc uklidňujícího než byt provoněný chlebovou vůni a křupavá kůrka s jemnou střídou, namazaná pomalu rozpouštějícím se máslem? Možná ve společnosti dobré polévky, nejlépe nějaké podzimní - třeba dýňové, echt dýňové, či kulajdy? Hutný jogurt dodává chlebu na vláčnosti a absence kvásku z něj dělá neskutečně snadnou záležitost (pokud chcete opravdovou rychlovku byl by tu ještě irský soda bread ;). Podzime, kamaráde, vítej! 




A jak na to..

180 ml hustého řeckého jogurtu
100 ml mléka
50 ml vody
2 lžičky sušených kvasnic
2 lžíce másla
2 lžíce hnědého cukru
550 g chlebové mouky - pšeničná světlá hladká
lžička mořské soli

Smíchám vlažnou vodu, kvasnice a cukr. Nechám v pokojové teplotě 5 minut odstát. Jogurt a mléko smíchám v misce, přidám zbytek ingrediencí a dobře prohnětu. Pokud bude těsto hodně řídké, přidám ještě mouku. Přendám do mísy, buď vymazané olejem, nebo do ošatky, nebo nechám vykynout těsto, poté zformuji do požadovaného tvaru a nechám ještě dokynout na plechu s pečícím papírem. Naříznu, pomažu vlažným mlékem nebo bílkem a dám péci do vyhřáté trouby asi na 220 C, poté snížím teplotu na 185 C a peču, dokud chleba nezná na poklep dutě.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Zpět na úvod

©2013-2019 Všechna práva vyhrazena