neděle 5. března 2017

Gnocchi z ricotty a červené řepy


Milý deníčku...jaro klepající na dveře, předvelikonoční půst, detoxikace těla...proč nespojit příjemné s užitečným a neradovat se z naprosto dokonalých, nadýchaných a zamilovaných "ňoků"! Červená řepa je příjemně osvěží a postará se o krásnou barvu a když je prohodíte s voňavým bylinkovým máslem, doplníte nastrouhaným parmazánem či pecorinem, je svět zase o něco hezčí!







A jak na to...

1 střední či dvě malé řepy
kelímek ricotty
velká hrst nastrouhaného parmazánu
1 vejce + 1 žloutek
cca 150g hladké mouky
špetka soli

První věcí, co musíte udělat je zbavit ricottu přebytečné vody. Dám si tedy na talířek tři vrstvy papírových utěrek , na ně dám ricottu a nechám asi čtvrt až půl hodinky v lednici odstát - přebytečná voda se do utěrek vsákne, nebo ji dám na sítko a nechám asi hodinu vykapat. Mezitím si buď upeču nebo uvařím oloupané kousky řepy. jakmile měkké, vytáhnu ji z trouby/sliji vodu a ponorným mixérem udělám z řepy pyré. Nechám vychladnout na pokojovou teplotu. Poté smíchám ricottu, řepné pyré, parmazán, vejce, mouku a sůl dohromady a zpracuji na hladké těsto. Jestli se těsto bude lepit, nezoufejte, je to normální. Zabalím ho do folie, potom nechám tak na půl hodiny v lednice odstát a pak z něj na pomoučeném vále vytvaruji tři hady, ze kterých odkrajuji malé noky, a vždy je vidličkou rozmáčknu. Ve velkém hrnci si nechám vařit vodu, osolím ji a postupně do ní házím ňoky. Nechám je provařit, dokud nevyplavou na hladinu, bude to trvat tak 3 - 5 minut, jestli se vám budou zdát uvnitř ještě syrové, nechte je ještě chvíli provařit. A pozor, ve vodě zvětší svůj objem. Hotové noky dám na pánev s rozpuštěným máslem se špetkou soli, můžete do něj přidat i bylinky na ovonění, skvělý je rozmarýn, šalvěj nebo tymián (snítky před přidáním gnocchi vytáhněte), prohodím a servíruji s parmazánem, můžete případně i pokapat balzamikovým krémem.

2 komentáře:

  1. tieto gnocchi musím skúsiť! :) zatiaľ som videla len tekvicové a zemiakové, ale s červenou repou v takejto podobe som sa ešte nestretla. už sa teším na výsledok a ďakujem za super recept! Veronika

    OdpovědětVymazat

Zpět na úvod

©2013-2019 Všechna práva vyhrazena