neděle 4. prosince 2016

Speculaas, holandské vánoční sušenky


Milý deníčku...holandské vánoční sušenky Speculaas, nebo Spekulatius v Belgii a Německu, se tradičně pečou před/nebo na den Sinterklaase či Sint - Nicolaase, tedy svatého Mikuláše. V Holandsku jsou mikulášské oslavy jedním z nejdůležitějších svátků, Sinterklaas se svou maurskou družinou přijíždí již na konci listopadu lodí ze Španělska za mohutných oslav, zpěvu a rozhazování sladkostí. Poté navštěvuje školy, nemocnice a v noci před svým svátkem shazuje za jízdy po střechách na svém bílošedém koni do komínů dárky pro hodné děti. Ty zlobivé pak chytne černý Petr a odnese je v pytli. Proto holandské děti nechávají před spaním u krbů/před radiátory své boty a do nich dávají mrkev pro Sinterklaasova koně.Následující ráno pak najdou v botě malý dárek nebo sladkost. A dost často právě speculaas. Poté samozřejmě Sinterklaas ještě obdaruje každé dítě večer, buď osobně nebo prostřednictvím pomocníka. Tak si speculaas upečte. Skvěle provoní byt, neboť je v nich tolik skvělého koření, že se Vám začnou sbíhat sliny již při pečení!






A jak na to...

280g hladké mouky
130 g másla
1 velké vejce
140g hnědého cukru
lžička prášku do pečiva
špetka soli
3 lžičky skořice
lžička mletého hřebíčku
lžička muškátového oříšku
kapka vanilkové esence
1/2 lžičky kardamonu
1/2 lžičky zázvoru
1/2 lžičky bílého pepře

Vymíchám změklé máslo s cukrem do pěny. Přidám vejce, koření a vanilku. Mouku si smíchám s práškem do pečiva a pomalu vmíchávám do máslové směsi. Prohnětu a zabalím do potravinářské folie a nechám minimálně 3  hodiny, nebo lépe přes noc odpočinout. Poté si těsto rozvaluji a buď klasickou formičkou na cukroví, nebo speciální s reliéfem tvořím tvary, které peču na plechu s pečícím papírem v troubě vyhřáté na 160 stupňů asi 8 - 10 minut, opatrně, aby se nespálily.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Zpět na úvod

©2013-2014 Všechna práva vyhrazena