neděle 23. října 2016

Zapečená pohanka s hovězím a kořenovou zeleninou


Milý deníčku..recept na zapečenou pohanku s hovězím vznikl vlastně náhodou. Doma bylo jen hovězí a pohanka, pro mne zcela nesourodá kombinace. Tak jsem vzala kořenovou zeleninu, petržel - a výsledkem je tento úžasný podzimní recept. Přiznávám, že lehce mne při něm inspiroval šéfkuchař skvělé budapešťské restaurace Laci! Konyha! (rozhodně musíte zkusit!!!), který v jednom chodu z loňského degustačního menu zkombinoval tarhoňu, hovězí oháňku, silnou demiglace a olivový olej - jedno z nejúžasnějších jídel, co jsem kdy jedla. A tak jsem se nechala inspirovat - vyhodila demiglace a tarhoňu, přidala kořenovou zeleninu a hlavně využila skvělou oříškovou chuť pohanky. Vřele doporučuji, zdravé a přesto skvělé podzimní jídlo!





A jak na to...

hrnek pohanky
oháňka nebo zadní hovězí (asi 350g)
bobkový list, nové koření, pepř
3 mrkve
1 petržel
1,5 cibule
petržel - listová nebo kudrnka
parmezán
máslo
dobrý olivový olej extra virgin na podávání

Pohanku zaliji studenou a nechám asi dvě hodiny odstát a nechat nabobtnat. Poté asi 10 minut vařím v osolené vodě a nakonec sliji. Maso si dám vařit s jedním kouskem mrkve, polovinou kořenu petržele a polovinou oloupané cibule, bobkovým listem, pár kuličkami nového koření a pár kuličkami černého pepře, zaliji horkou vodou a nechám vařit doměkka. Nakrájím si petržel, zbytek mrkví a kořene petržele. V pánvi je na másle osmažím v pořadí první cibuli, poté přidám mrkev a poté petržel. Jakmile je vše zezlátlé, přidám pohanku a prohodím, maso vytáhnu z vody, nakrájím na kousky, přidám je k pohance, promíchám a vše bohatě zasypu najemno nasekanou listovou petrželí. Lehce pokapu olivovým olejem, přidám asi dvě lžičky vody z masa, osolím , opepřím, promíchám a dám do vymazané zapékací misky či pekáče. Jemně posypu nastrouhaným parmazánem a zapékám v troubě asi 20 minut. Při servírování je dobré pohanku ještě pokapat dobrým olivovým olejem.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Zpět na úvod

©2013-2014 Všechna práva vyhrazena