úterý 26. července 2016

Salmorejo, studená španělská polévka



Milý deníčku...studenou španělskou polévku jsem jednou objevila víceméně náhodou. Bylo horko. A neměla jsem čas. Tudíž - salmorejo bylo jasná volba. Oproti klasickému gazpachu potřebujete jen dobrá rajčata, dobré víno a dobrý olivový olej. tato krémová polévka ze španělské Cordóby je nejlepší vychlazená, dozdobená vařenými vejci a šunkou serrano nebo lehce osmaženým chorizem.





A jak na to...

čtvrtina cibule
stroužek česneku
8 masitých a zralých rajčat
extra panenský olivový olej
červené víno
den starý bílý chléb nebo housky, asi 200g
sůl pepř
uvařené vejce a šunka/chorizo na ozdobení

Rozmixuji střídku chleba nebo housky spolu s olivovým olejem a vínem, stačí asi pět lžic oleje a tři lžíce vína. Rajčata spařím a oloupu. Rozmixuji je s cibulí a česnekem. A nakonec promixuji rajčatovou směs spolu s chlebovou. Dosolím a opepřím dle chuti. nechám asi dvě hodiny vychladit.

Uvařím vejce natvrdo. Serrano nebo chorizo nakrájím na tenké proužky a lehce je osmahnu, mám ráda když jsou v polévce kousky křupavé. Vejci a šunkou pak zdobím porce polévky.

4 komentáře:

  1. Hmm, vypadá to lahodně. Asi se nenechám inspirovat hned, ale až za týden, až dozrají desítky rajčat na zahrádce. :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Salmorejo naprosto miluju!! Poprvé jsem ochutnala v Cordobě, doma jsme ho pak zkoušeli dělat, ale nikdy to prostě nebude, jak to pravé z Andalusii. Byla jsem na něm i několikrát v restauraci a pořád to nebylo ono..:D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To věřím, myslím že tam je v jídle cítit i to slunce a život...:)

      Vymazat

Zpět na úvod

©2013-2019 Všechna práva vyhrazena