neděle 10. července 2016

Kedlubny na smetaně


Milý deníčku...jedno z nejletnějších jídel jsou pro mne kedlubny na smetaně. Nebo spíš kedlubky na smetaně, protože jinak se jim u nás prostě neřeklo. A skvělé jsou jak s vařenými bramborami, tak s noky, s pošírovaným vejcem, jakýmkoli dušeným masem, karbanátky, sekanou nebo jen tak holé. Vařím jich vždy plný hrnec, který je vždy večer zcela prázdný...




A jak na to...

3 velké kedlubny
2 cibule
1 šlehačka
1 zakysaná smetana
citrónová šťáva
olivový olej
sůl, pepř, popřípadě muškátový oříšek

Kedlubny si oloupu a nahrubo nastrouhám. Na oleji zpěním cibulku nasekanou na jemno. Přidám kedlubny, trochu zaliji vodou, jen aby byly kedlubny lehce ponořené, osolím a opepřím a nechám asi 20 minut dusit. V misce si rozmíchám šlehačku a zakysanou smetanu, seberu horkou vodu z kedluben a promíchám se smetanou. Vliji zpět na kedlubny, promíchám a nechám povařit. Dochutím citrónovou šťávou, solí, pepřem a případně třikrát strouhnu muškátový oříšek, pokud ho nemáte rádi tak samozřejmě vynechejte. 

2 komentáře:

Zpět na úvod

©2013-2019 Všechna práva vyhrazena