sobota 30. dubna 2016

A cup of tea, darling?


Milý deníčku...co může být lepšího než šálek čaje, který zahřeje v pošmourném jarním dnu, osvěží v létě a uklidní při vypjatějších situacích? A více britského? Snad jen klasický afternoon tea čili five o' clock tea, čaj o páté:) Servírovaný již od čtvrté odpolední. Historie tohoto čajového obřadu sahá až do poloviny 19. století, kdy si Anna, sedmá vévodkyně z Bedfordu postavila hlavu a odmítla hladovět v čase mezi obědem a večeří. Naprosto chápu. A nechala servírovat pečivo, máslo, džem a sladkosti. A tak započala tradici nejslavnějšího společenského rituálu. Pokud si tedy chcete vychutnat svůj odpolední čaj, několik postřehů na úvod:
  • Nic takového jako "anglický čaj" neexistuje! Používá se většinou směs cejlonského, assámu a keňského černého čaje. 
  • Je rozdíl mezi cream tea a afternoon tea - při prvně jmenovaném dostanete k čaji scones, clotted cream a džem (viz níže), při druhé komplet menu.
  • Do čaje vždy použijte pouze mléko, nikdy smetanu!
  • A když už mléko, tak do šálku přijde jako první - ne kvůli lepší chuti, ale tento způsob přípravy se začal používat, aby se horkým čajem nepoškodila jemná glazura na šálcích.
  • Vždy se používá sypaný čaj, pokud zahlédnete sáček, prchejte!
  • Typický afternoon tea vydá za bohatý oběd/večeři.
  • Můžete si k němu dopřát i sklenici šampaňského.
  • Kromě čaje dostanete různé druhy sendvičů, nejtradičněji okurkové s máslem, s uzeným lososem, se šunkou, vyzrálým sýrem, roastbeefem či vejci a řeřichou. Kůrka samozřejmě odkrojena.
  • Poté přijdou na řadu scones, rozinkové bochánky, které jsou teplé, vy si je rozříznete a na ně dáváte džem a clotted cream. Clotted cream, stloukaná smetana (obsah tuku 64%), je něco mezi máslem a šlehačkou. Jeden z největších britských vynálezů!! O pořadí, v jakém se dávají jednotlivé vrstvy se vedou spory. V Cornwallu dávají první džem a na něj clotted cream, v Devonu a Yorkshiru zase naopak. Takže je to na Vás. Upřímně, jestli je džem moc tekutý, tak Vám jako poslední vrstva spadne.
  • Nakonec dostanete dezerty. Tradičně Victoria sponge cake (piškot s marmeládou a krémem), máslové sušenky a v luxusních hotelích čekejte ty nejdokonalejší variace cukrařiny s plátky zlata. 
  • Malíček se při pití nezvedá!
  • Oprašte lepší kousky ze své garderoby. I když Vám někdy britské dámy moc stylish při afternoon tea nepřijdou (neplatí pro pány), nebude lepší se přenést do časů Hercula Poirot a pro jednou být za lady/gentlemana?
  • Cena za kompletní odpolední čaj je odpovídající - od cca 9 liber/os. mimo Londýn po 80 liber/os. v Ritzu se šampaňským a narozeninovým dortíkem.
  • Dát si do čaje cukr už takové faux-pas není. Ani v Británii.
A kam na pravý čaj o páté vyrazit? Do Británie, to je jasné:) A máte několik možností - od obyčejných kaváren, přes klasické tea - roomy a tea - shopy, po honosné hotely. Cena kolísá od místa a oblíbenosti. V Londýně doporučuji třeba Oranžerii hned vedle Kensingtonského paláce. 


I kdybyste si měli dát "jen" šálek čaje (cca 4 libry), udělejte to. Světlá a vzdušná oranžerie s výhledem na Kensingtonský palác a jeho zahrady. A ten jejich porcelán! S tak nádherným porcelánem si čaj vychutnáte i kdybyste nechtěli:) Já coby závislák na Earl Greyi doporučuji jejich Palace Earl Grey. Za kompletní afternoon tea si pak nachystejte cca 22 liber/os.


Na pomyslný Olymp odpoledního čaje v Londýně dle mého patří tři místa. Ritz, hotel Goring a hotel Corinthia. Ritz proto, že to je Ritz. Ale na mne moc turistický a předražený. Goring, který je klasický a klubový. A Corinthia s úžasným lobby s obřím křišťálovým Baccarat lustrem. A pokud chcete zažít opravdu luxusní čajový obřad, běžte právě tam, na břeh Temže. 


Servis šlape jako hodinky, takže zapomenete na okolní svět (což je vlastně smyslem čajového obřadu) a budete si žít necelé tři hodinky jako králové. Pravda, za královskou cenu...:) Pro začátek je důležitý výběr čaje (za mne The Royal Lady Earl Grey) a sklenice šampaňského (Laurent - Perrier Brut).


A přijdou na řadu servírované sendviče. Různé druhy nadýchaného toastového chleba, hlavně hráškový a cibulový mne dostal.


Náplně ty nejklasičtější z klasických - uzený losos, korunovační kuře (recept zde), vejce s majonézou a řeřichou, lancashirský sýr, roastbeef a křen, uzený pstruh a okurka. A pokud chcete, dostanete nášup. Neodolala jsem a šla znovu do korunovačního kuřete v cibulovém chlebu. Což moc ladylike nebylo, vím...


Poté přišly na řadu scones, s tím nejjemnějším clotted creamem, jahodovým a višňovým džemem.


Jemné, nadýchané a horké!


A dezerty. Opravdové pâtissier kreace, krásné nejen na pohled, ale dokonalé v provedení a chuti. 


Malinové bavaroise, kaštanová makaronka, lanýžový dortík a ta nejdekadentnější variace na dort černý les, s italskými amarena višněmi v pálence, višňovým prachem a jedlým zlatem. Jo, hodně upper class.


Koňakem nasáklá rum baba, mille feuille s vanilkovým krémem, tisíc plátků těsta, cheesecake z podmáslí a mangové pěny a čokoládová čokoska (kokoska bez kokosu?:), po rozkrojení připomínající fondán. Strašně jsem se tam zcela neesteticky přecpala a po závěrečné konverzaci na téma počasí jsem byla britská do morku kostí :) 


Nu a mimo Londýn? Asi nejvíc mne zaujala čajovna Old Thatch na Isle of Wight. Klasická došková budova s dekadentní a lehce úchylnou výzdobou a la kabinet Dolores Umbridgeové. Bez mňoukajících koček. 


Pravé místo na klasický viktoriánský odpolední čaj, jaký se podával za dob vévodkyně z Bedfordu. Jaký také jiný, vždyť ostrov Wight bylo zamilované místo královny Viktorie. Čas na květované šaty a rukavičky. Mezi námi, v celém Shanklinu se cítíte tak trochu jako ve Zlu pod sluncem a čekáte, kdy se objeví hůlčička, psí dečky, knírek a malé šedé buňky, mes amis! A zdejší čaj? Klasické sendviče dle Vaší chuti (vytvoří na požádání), rustikální scones, jahody, máslo, clotted cream, džemy (rebarborovo - zázvorový!) a vynikající Victoria Sponge Cake, nabídka dortů se mění dle denní nabídky. A cena? 19 liber pro dva!





Odpolední čaj je prostě ona stará a dobrá Anglie. Společenský rituál, chvíle zastavení a uklidnění, útok na Váš žaludek či peněženku, ale důležitá je ona pohoda, která chtě nechtě přijde. I když na ni našinec není zvyklý. Není to snobismus. Jen hodně dekandentní zážitek na celý život!

Adresy:
Orangery Kensington Palace
Kesington Gardens
Londýn W8 4 PX

Corinthia Hotel London
Whitehall PI
Londýn SW1A 2BD

Old Thatch teashop
4 Church Rd
Shanklin PO37 6NU
Isle of Wight

2 komentáře:

  1. Ahojky, moc ti zavidim ;) Ja uz se nemuzu dockat az take v zari vyrazim do anglie a dam si tam jejich caj ;) Jsem uplny blazen do caju. Ted jsem si koupila takovoutu knihu https://www.decodoma.cz/Basilur-tea-Kniha-16x1-5g-16x2-Variace-kombi.html a jeste jich doma mam nejakych 6 dalsich :-D Jinak paradni blog, ukladam a budu sledovat.

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj Renatko, rozhodně čaj v Anglii zkus, je to vážně zážitek! Já nejraději Earl Grey, ale tohle vypadá hodně lákavě! A děkuji!

    OdpovědětVymazat

Zpět na úvod

©2013-2019 Všechna práva vyhrazena