pondělí 23. listopadu 2015

Jablečný chinois


Milý deníčku..chinois, neboli "Číňan" je francouzský máslový koláč, tradičně s náplní ze žloutkového krému a rozinek. Letošní úroda jablek mne však dovedla (donutila) k nápadu postavit tradiční postup na hlavu a připravit podzimnější verzi. Můj muž to nazval vytuněnou snídaňovou žemlovkou, koláč zůstává krásně vláčný a máslový i druhý den a velkou výhodou je odlamování jednotlivých šneků, takže si nikdo nemůže stěžovat na špatný kousek:)



A jak na to...

200 ml mléka
150 g cukru krupice
necelá kostka droždí
100g másla
2 vejce
špetka soli
500g mouky

3 menší jablka
4 lžíce strouhanky
máslo
rozinky
citrón
cukr

Z mléka ohřátého na teplotu lokte, lžíce cukru, lžíce mouky a kvasnic nechám na teplém místě vzejít kvásek. Poté vyšlehám vejce s cukrem, přidám špetku soli, pomalu přisypávám mouky a kváskem a dobře vypracuji nelepivé těsto, Pokud Vám bude moc lepit, přidejte ještě trochu mouky. Těsto nechám na teplém místě vykynout, asi dvě hodiny. Nastrouhám si oloupaná jablka, pokapu citronem a nechám je chvíli odstát na cedníku, aby pustila přebytečnou vodu. Poté je smíchám s rozinkami, strouhankou, cukrem, skořicí, můžete přidat i kapku rumu, jako když připravujete náplň klasického štrůdlu. Vymažu si a vysypu dortovou formu, troubu vyhřeji na 180 stupňů a musím pracovat rychle. Těsto rozválím, rozprostřu na něj náplň, zabalím a nakrájím na kousky, které vyskládám do kruhu do dortové formy, řezem nahoru. Budete nadávat a náplň bude padat, nebude to nijak úhledné, ale nebojte. Než dám vše do trouby, pomažu jej ještě trochu mlékem. Peču do zlatova, dokud nebude vše dobře propečené. Upečený chinois vyjmu z formy a dám vychladnout na mřížku. jakmile je vychladlý, poliji jej cukrovou polevou, kterou připravím z 8 lžic cukru a 3 lžic vody nebo rumu. Ovšem čím více polevy, tím lépe:)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Zpět na úvod

©2013-2014 Všechna práva vyhrazena