Milý deníčku... sluncem políbená rajčata, voňavá bazalka z kořenáče, šťavnaté cukety, mrkev čerstvě vytažená ze záhonu, poezie konce léta, která mne nutí naladit se na nostalgickou notu...tuhle zeleninu si nejlépe vychutnám se štiplavou chutí parmazánu v hutné zeleninové polévce, kterou můžete v mnoha obměnách vařit po celý rok z jakékoli zeleniny, kterou zrovna máte po ruce - celer, cizrnu, hrášek, patizón.... kromě červené řepy asi prakticky cokoli.
A jak na to...
rajčata
cuketa
fazole v plechovce
brambory
mrkev
česnek
cibule
bazalka
parmazán
pršut nebo pancetta nebo hodně masitá slanina, asi dva plátky
pršut nebo pancetta nebo hodně masitá slanina, asi dva plátky
těstoviny - nějaké drobné, nebo si rozdrtím klasické na malé kousky, jako zavářku
olivový olej, sůl a pepř
V hrnci opeču slaninu nebo pršut, pokud použijete pršut, tak na kapce olivového oleje. vegetariáni samozřejmě vynechají. Oloupu si a nasekám cibuli a česnek. Osmažím. Oloupu a nakrájím mrkev a brambory. Vše víceméně v libovolném množství, podle toho kolik chcete polévky uvařit. Přidám k zesklovatělé cibuli a česneku, zaliji vodou a přidám nakrájené rajčaty, můžete s i bez slupky. Osolím a opepřím a nechám vařit. Pokud máte zbytek parmázanu, nějaký ztvrdlý s kůrou, přidejte v kuse také a nechte vyvařit, pak odstraňte. Asi 15 minut před koncem přidám fazole bez nálevu, těstoviny, - větší hrst a oloupanou a nakrájenou cuketu, nechám dovařit, Při servírování do polévky nastrouhám parmazán a posypu bazalkou.
Žádné komentáře:
Okomentovat