úterý 11. srpna 2015

Lecsó neboli lečo


Milý deníčku...asi k žádnému jídlu jsem neměla tak rozporuplný vztah. Lečo byla pro mne v dětství, nebojím se použít toho slova, nechutná věc, plná zeleniny (rovněž nechutné) a rozmáčených vajíček. Brr. Jíst tohle bylo vážně za trest. A teď? Nedokážu si bez něj léto představit. Maďarské leczsó je prostě pecka, plná voňavých uzrálých rajčat a papriky, toho nejlepšího co v létě dozrává. A nic nezkazíte paprikovou nebo jinou dobrou masovou klobáskou. A vychlazeným pivem. Jó étvágyat!



A jak na to...

dobrá masová klobása - může být i papriková, pokud chcete pikantnější
cibule
zelené/bílé papriky
rajčata
olej/sádlo
mletá paprika / pro fajnšmekry pálivá, ale pozor a opatrně!
sůl a pepř
vejce

Poměr víceméně závisí na tom, kolik leča chcete vyrobit. Na 5 paprik dávám tak 7 rajčat. Ale poměr si upravte sami. Nejdřív si nakrájím klobásku a nechám si ji opéci. Přidám k ní trochu tuku, moc ho neupustí (pokud ano, vynechám). Nakrájím si na jemno cibuli a přidám ke klobásce. Promíchám, přidám špetku papriky a nakrájenou papriku na plátky, bez zrníček. Nechám opéci, přiklopím a nechám dusit. V průběhu osolím a opepřím. Jakmile je paprika měkká, přidám nakrájená a omytá rajčata. Za občasného promíchání nechám dusit, již nezakrývám pokličkou. Jakmile je zelenina měkká a většina vody se již vypařila, rozmíchám si jedno či dvě vejce a vyliji k leču. Poté za stálého míchání nechám provařit. případně osolím a opepřím. Podávám s čerstvým chlebem a pivem.

2 komentáře:

Zpět na úvod

©2013-2019 Všechna práva vyhrazena