neděle 1. února 2015

Makový štrůdl


Milý deníčku...echt rakouský Mohnstrudel, neboli po česku makový závin je nejvděčnější a nejrchlejší dezert, pokud buď milujete mák nebo se chcete zavděčit všem makofilům. Je vláčný, voňavý, skvěle chutná s hrnkem horkého čaje a povidla mu dodávají příjemnou ovocnou chuť. I když sama trpím vůči máku předsudky (jako asi všichni co kdy nosili rovnátka), tento štrůdl Vám vážně pomůže si mák zamilovat!



A jak na to...na 2 nohavice štrůdlu

150 g másla
150 ml mléka + 50 ml vlažného mléka na pomazání
kvasnice
60g cukru krupice
500g hladké mouky
2 žloutky
kůra z poloviny citrónu
kapka rumu (nejlépe stylově Stroh)

Mléko ohřeji na teplotu "lokte" - tedy ani teplé ani studené, přidám lžíci mouky, lžíci cukru  a jedny celé kvasnice, promíchám a nechám v teple vzejít kvásek. Poté do kvásku přidám prosátou mouku, rozpuštěné máslo a zbytek ingrediencí. Promíchám, dobře propracuji (buď robotem nebo vařečkou) a nechám v teple kynout, bude to trvat asi tak hodinku, hodinku a půl. Poté si těsto rozdělím na dvě části, lehce ještě prohnětu a na pomoučeném vále rozválím každou polovinu na placku. Každou placku pomažu směsí z

200g namletého máku
rozinek, buď spařených v horké vodě nebo předem namočených na den do rumu
a tolika povidel, aby s mákem vytvořily pastu, cca 70 g
trochy mléka
kapky rumu (aneb opět Stroh)

Vše zpracuji do hladké směsi, kterou pomažu obě půlky těsta. Každou polovinu zaroluji (co nejvíce) do jedné nohavice štrůdlu, konce založím dospodu, aby náplň nevytekla a dám na plech s pečícím papírem. Oba štrůdly pomažu vlažným mlékem (nebo můžete i rozšlehaným vajíčkem) a peču na 175 °C asi 50 minut. Po upečení horké štrůdly vytáhnu z trouby a pomažu každý rozehřátým horkým máslem a cukruji moučkovým cukrem dokud se na každém štrůdlu nevytvoří cukrová krusta.

3 komentáře:

  1. Díky za recept, upeču!! mamka

    OdpovědětVymazat
  2. Olala, štrůdl byl báječný. Mňam, mňam. Je to nejvyšší pochvala > neboť ta pochvala je od tchýně :))) pa Elen

    OdpovědětVymazat
  3. Olala, štrůdl byl báječný. Mňam, mňam. Je to nejvyšší pochvala > neboť ta pochvala je od tchýně :))) pa Elen

    OdpovědětVymazat

Zpět na úvod

©2013-2019 Všechna práva vyhrazena