neděle 14. prosince 2014

Vanilkové rohlíčky


Milý deníčku...i kdybych neměla na nic jiného čas, vanilkové rohlíčky jsou tak nutnou klasikou, že se do jejich výroby prostě musíte alespoň jednou pustit. Příprava je jednoduchá, výsledek ohromující, byt vánočně provoněný a rohlíčky Vám pod rukama mizí rychlostí blesku, až musíte použít ustálenou hlásku všech předvánočních domácností - nežer to, to je na Vánoce! Což je samozřejmě nonsens, protože ještě horké voňavé rohlíčky jsou ty nejlepší:) A pokud je obalíte i v domácím vanilkovém cukru (který jednoduše vyrobíte tak, že do uzavíratelné dózy na pár dnů nasypete moučkový cukr a do něj zapíchnete vanilkový lusk), spokojenost je zaručena!

A jak na to...

Na 4 plechy rohlíčků
500g hladké mouky
360g másla
200g vyloupaných a namletých jader z vlašských ořechů
120g moučkového vanilkového cukru
4 žloutky
nastrouhaná kůra z citrónu
kapka rumu (nejlépe Stroh)

prosátý vanilkový cukr na obalení

Všechny ingredience zpracuji na kompaktní těsto. Já osobně vše dám do robotu, nechám promíchat, poté přendám na vál a propracovávám rukama, až se vše dokonale spojí. Můžu případně podsypat hladkou moukou, pokud by se mi těsto moc lepilo, ale to by nemělo. Rozdělím na tři bochánky, každý zabalím do potravinářské folie a dám do lednice odležet, nejlépe přes noc. Poté si odkrajuji kousky, ze kterých ulamuji další kousky, zformuji do malého válečku který zahnu a tím mi vznikne dokonalý rohlíček. Dávám na plech s pečícím papírem a peču na 170°C, mělo by to trvat jen pár minut, do zrůžovění. Na talíř proseji vanilkový cukr a ještě horké rohlíčky v něm obaluji. Počkám dokud nevychladnou a obalím je ještě jednou, tím zabráním otiskům prstů na rohlíčcích.

3 komentáře:

  1. Doporučuji dělat vanilkové rohlíčky z lískových ořechů, jsou pak ještě chutnější ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Noo, to je sporné...já právě radši tu výraznější chuť vlašáků ;-)

      Vymazat
    2. Tak jemnější ;-) když někdo nemusí vlašské ořechy :-)

      Vymazat

Zpět na úvod

©2013-2014 Všechna práva vyhrazena