úterý 30. prosince 2014

Soljanka


Milý deníčku...pokud se hodláte vrhnout do víru silvestrovských oslav (na které doporučuji připravit domácí chlebíčky), či prostě jen hodláte protančit kteroukoli jinou noc, jedna věc se Vám bude hodit. A to vyprošťovací polévka. Pokud vím, že mne čeká dlouhá noc, která se záhy může změnit i v poněkud krušnější ráno, náležitě se na to připravím a uvařím si dopředu nějakou vydatnou polévku. A jelikož česnečka dle mého prostě nefunguje a tělo si žádá něco hutnějšího, spoléhám na soljanku. Tato hustá nakyslá ukrajinská polévka (ač nejlepší jsem jedla v Lotyšsku) dokáže spolehlivě ošálit mé oslabené chuťové buňky, dodat mi sílu a hlavně energii. No a v nynější mrazivém počasí hlavně zahřeje. 

Vše nejlepší do nového roku Vám přeje Vaše Housewife



A jak na to...

uzené
párky
kyselé okurky
zelené olivy
kapary
cibule
2 stroužky česneku
rajský protlak
rajčata (v zimě ta v plechovce)
mrkev, petržel
bobkový list, špetka červené papriky
olej
sůl, pepř, ocet
zakysaná smetana

Nakrájím cibuli najemno, zpěním si ji na oleji, přidám nasekaný česnek. Poté nakrájím na kostičky uzené, (takový nějaký pěkný kousek asi 350g) a přidám do hrnce. Poté oškrábu 1 mrkev a petržel, nasekám najemno a přidám k cibulce. Na opékající směs vyliji protlak a rajčata, okurky nakrájené na kolečka, olivy a hrst kaparů. Zaliji vodou, přidám koření a nechám vařit asi 30 minut. Poté, až je uzené měkké, do hrnce vhodím nakrájené párky a už nechám jen zvolna prohřívat. Polévka by měla být kyselo slaná, proto případně dokyselím octem, osolím a opepřím.Podávám s chlebem a zakysanou smetanou.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Zpět na úvod

©2013-2019 Všechna práva vyhrazena