pátek 14. listopadu 2014

Tarte flambée

Tarte flambée neboli po alsasku Flammekueche vznikl vlastně náhodou - do rozpálené pece na pečení chleba dávali kousek těsta, aby se zjistila správná teplota, jednou ho tam však dali omatlaný od crème fraîche a voilà, první tarte flambée byl na světě. I když asi všichni na tuhle dobrotu chodíme do bistra La Gare a nefalšovanou pecí mnoho z nás taky nedisponuje, přesto se nebojte do něj jít i v domácích podmínkách. A jako vždy, je to neskutečně jednoduché!



A jak na to...

400g hladké mouky
polovina kvasnic/droždí
lžička soli
lžička cukru
2 lžíce olivového oleje
230 ml vlažné vody

Vše smíchám dohromady, propracuji dobře těsto (buď v robotu nebo klasicky, těsto by mělo být krásně pružné), zakryji utěrkou a nechám asi hodinu kynout na teplém místě. Troubu si předehřeji na 250 °C. Těsto se snažím vyválet hodně, hodně do tenka, mělo by být průsvitné jako papír, ale pokud vám to nepůjde, nevěště hlavu, stejně Vám trochu v troubě nakyne (hlavně rohy). Na vrchní vrstvu použiji

crème fraîche
slaninu či špek
2 cibule
1 malou cuketu (není nutná)
sůl a pepř

Crème fraîche osolím a opepřím. Cibuli oloupu a nakrájím na tenká kolečka. Slaninu na kostičky. Cuketu oloupu, nakrájím na tenké plátky, osolím a nechám chvíli odpočinout abych ji zbavila vody. Těsto dám na papír na pečení a na obrácený plech. To vám zajistí aby těsto křupalo a mělo černé puchýřky. Pomažu crème fraîche, pokladu zbytkem ingrediencí a peču na 250 °C hodně dozlatova.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Zpět na úvod

©2013-2019 Všechna práva vyhrazena