neděle 2. listopadu 2014

Čokoládová Pavlova


Milý deníčku...sladká, sněhově bílá a nadýchaná Pavlova je naprosto fenomenální dezert. Ovšem ve všem se jí vyrovná tato její sestra, která místo lehké vnitřní žužu konzistence skrývá pořádnou porci lepkavé čokolády. Lehce tak připomíná brownies, zatímco vás hříšně svádí svrchní křupavá kakaová krusta. Tento dezert je zajímavý také použitím balzamikového octa, který je v kombinaci s čokoládou nepřekonatelný a použitím bramborového škrobu místo kukuřičného, který zajistí tu správnou "sticky" konzistenci. A pokud Pavlovu doplníte čerstvě ušlehanou smetanou a šťavnatými ostružinami, už prostě není cesty zpět.

 
A doplněna barevnými svíčkami u mne letos aspiruje na narozeninový dort roku!
 


A jak na to...

5 bílků
asi 300g cukru krupice
2 a půl čajové lžičky bramborového škrobu (Solamyl)
2 čajové lžičky balzamikového octa

3 lžičky kakaa
polovina tabulky hořké 75% čokolády

na ozdobu:
300 ml šlehačky

kapka vanilkové esence
ostružiny


Plech vyložím papírem na pečení a na něj obkreslím kruh (nejlépe spodek dortové formy). Troubu předehřeji na 180 °C. Ušlehám z bílků sníh, a postupně do něj zašlehávám cukr, až sníh tvoří špičky. Nasekám si čokoládu na malé kousky. Do hmoty zlehka vmíchám škrob, prosáté kakao, čokoládu a balzamikový ocet. Naliji na papír do kruhu a uhladím do požadovaného tvaru, aby byla vrstva rovnoměrná. Dám do trouby a ihned snížím na 135 °C. Nechám asi 1 hodinu "sušit" v troubě - dokud se nenafoukne. Poté vytáhnu a nechám vychladnout. Jako vždy Pavlova trochu spadne a musíte dát velký pozor při stahování pečící papíru. Ozdobím šlehačkou ušlehanou s kapkou vanilky a ostružinami.

4 komentáře:

  1. Moc děkuji za tak nádherný a lahodný narozeninový dortík :)

    OdpovědětVymazat
  2. Vypadá nádherně... až mě přestane bavit péct jablečné, hruškové a ořechové koláče, tak určitě vyzkouším!
    http://kucharkapro2.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, už jsem si také říkala že to chce právě změnu :)

      Vymazat

Zpět na úvod

©2013-2019 Všechna práva vyhrazena