Milý deníčku...maďarský jablečný koláč, neboli almás pite jsem poprvé ochutnala v Budapešti. A co se lépe hodí k podzimu než jablka, kterých je tento koláč plný? Jablečný koláč je klasikou v celé střední Evropě a tato maďarská verze je prostě a jednoduše skvělá. Říká se mu také nedělní koláč, protože se pekl často, překvapivě, o nedělích:) Těsto je velice podobné klasickému taženému těstu na štrůdl, ovšem je křehčí a náplň díky vysoké vrstvě neskutečně šťavnatá.
A jak na to...
Těsto:
400g hladké mouky
300g studeného másla (nebo část máslo a hera)
špetka soli
150g cukru
3 žloutky
polovina kelímku zakysané smetany
Vše prohnětu na hutné těsto, pro lepší pozdější práci si rozdělím na dvě části, zabalím do folie a nechám minimálně hodinku odpočinout v lednici.
Náplň:
6 velkých jablek
3 lžíce mouky
50g rozehřátého másla
3 vanilkové cukry
rozinky
citrónová šťáva
špetka skořice
4 lžíce strouhanky
Jablka si oloupu a nastrouhám. Přidám zbytek ingrediencí, promíchám.
Vymažu a vysypu plech. Jednu část těsta si rozválím a vyložím jí plech. Rozetřu na něj náplň a ŕozválím si druhou část těsta, kterou náplň přikryji. Lehce propíchám vidličkou a pomažu rozšlehaným vajíčkem s vodou. Peču na 190 °C dozlatova,
Žádné komentáře:
Okomentovat