pátek 12. září 2014

Švestkový koláč z podmáslí


Milý deníčku...jestli se na víkend těšíte stejně jako já, vyražte ven, doufejte, že se počasí umoudří a užijte si krásný podzimní víkend. No dobrá, při pohledu z okna nebudu naivní, přesto však mám ten začátek podzimu spjat s neodolatelnou vůní ve vzduchu a hlavně sladkostí švestek a hřejivostí skořice...koláč z podmáslí je úplně obyčejná věc, ale nikdy Vás nezklame. Vzhled nic extra, ale ta chuť je prostě božská! A pokud nemáte švestky, použijte ryngle (pro ty co nejsou z Moravy - blumy) - koláč bude trochu nakyslejší a zase to trochu obmění chuť.


A jak na to...

200 ml podmáslí
250g polohrubé mouky
150 g rozpuštěného másla nebo hery
2 vejce
100g cukru
vanilkové aroma, pár kapek
špetka soli
2 lžičky prášku do pečiva

Vše smíchám dohromady na hladké a vláčné těsto, pokud je málo tekuté, přidám mléko. Těsto po upečení bude trochu hutnější, není to klasický piškot, takže Vám tak nevyběhne, ale bude díky podmáslí krásně vláčné. Pokladu polovinami vypeckovaných a omytých švestek/rynglí. Posypu drobenkou, kterou si připravím z másla, mouky, lžíce skořice a cukru, prsty promačkám - v poměru více cukru než mouky. Peču na 180 °C dozlatova.

2 komentáře:

Zpět na úvod

©2013-2019 Všechna práva vyhrazena