sobota 6. září 2014

Cuketový nákyp


Milý deníčku...stylové rozloučení s létem si žádá své - nejlépe zužitkovat poslední várku cuket. A pokud jste se jich už víceméně přejedli, nemáte již ani chuť na cukeťáky či smaženou cuketu, alternativou může být klasický cuketový nákyp. Není to nic nového, na cuketový nákyp s měkkým salámem a tvrdým sýrem si pamatuji již od dětství, většinou byl podávaný s bramborem a okurkovým salátem. V poslední době jsem si všimla, že se dost křísí báč, tedy něco na způsob pečeného bramborového nákypu/koláče, ovšem s cuketou budete mít stejný úspěch a nebudete se muset pouštět do kynutého těsta. No ale nebyla bych to já, kdybych klasický cuketový nákyp neudělala po svém. Místo salámu pršut a sýr jsem nahradila parmazánem. Celé to pak dostalo takový jižní nádech a místo brambor si jej můžete teplý či studený vychutnat se skleničkou vína. Létu zdar - zase za rok!



A jak na to...
 
tři menší cukety
1 cibule
3 vejce
lžíce bílého jogurtu
lžička prášku do pečiva
olivový olej
půl hrnku polohrubé mouky
pršut
parmazán
česnek
tymián+majoránka
sůl a pepř
 
máslo+strouhanka na vymazání zapékací mísy
 
Cukety oloupu, většinu nastrouhám najemno a zbytek na hrubo a vymačkám z nich většinu vody. Rozklepnu 2 vejce, ze třetího přidám žloutek a bílek vyšlehám na sníh. Nakrájím si cibulku a na kapce oleje ji osmažím dozlatova. Smíchám cuketu, pršut, cibulku, vejce, jogurt, mouku, prášek do pečiva a nastrouhám parmazán. Promačkám česnek dle chuti, okořením (hodně), osolím a opeřím. Přidám lžíci olivového oleje, nákyp promíchám a opatrně vmíchám sníh. Nákyp dám do vymazaných a vysypaných zapékacích misek. Peču do zlatova.
 


1 komentář:

Zpět na úvod

©2013-2019 Všechna práva vyhrazena