středa 18. června 2014

Polévka z červené čočky


Milý deníčku...to že se blíží léto a doba dovolených neznamená, že nemáte dny, kdy máte pocit že na vás vše padá a potřebujete duchovní útěchu. Pokud ji nenajdete jinde, zkuste ji hledat v jídlu. Tahle čočková polévka má pro mne přesně takové útěšné účinky. Vařím ji, když mě něco trápí, jsem rozmrzelá a nebo když mám vztek. Vzhledem k tomu, že do ní dávám chilli papričku, blízké okolí spolehlivě pozná mé současné duševní rozpoložení :-) Červená čočka je na rozdíl od své zelené a černé kolegyně rychle uvařená a díky tomu, že se většinou prodává již vyloupaná, i skvěle stravitelná pro těhotné či pro děti. Jelikož se rychle rozvaří, používám ji do všech možných indických zeleninových jídel, skvěle je zahustí, ale tahle polévka je prostě mým favoritem.


A jak na to...
 
200 g červené čočky, loupané a půlené
3 větší mrkve
2 menší brambory
stroužek česneku
jedna cibule
kuřecí či zeleninový vývar
chilli paprička nebo chilli vločky - poměr dle chuti
bobkový list
špetka mleté červené papriky
zakysaná smetana
ocet
sůl a pepř
olivový olej
 
Na oleji osmahnu nakrájenou cibulku, přidám česnek, zasypu trochou červené papriky. Přidám nakrájenou a oloupanou mrkev a brambory. Potom nasypu čočku a zaliji vývarem, tak aby byla čočka hodně ponořená. Dejte pozor, hodně nasaje a je možné, že se vám z polévky stane kaše, takže hodně naředit. Osolím a opepřím, nasypu nasekanou chilli papričku a bobkový list a nechám provařit, dokud se čočka víceméně nerozvaří. Bobkový list vytáhnu. Polévku dochutím octem, solí a zakysanou smetanou.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Zpět na úvod

©2013-2019 Všechna práva vyhrazena