pátek 6. června 2014

Jahodová šarlota


Milý deníčku...šarlota neboli Charlotte Russe (ruská šarlota) je jedním z těch francouzských (!) dezertů, který musíte vyrobit, pokud Vás v horkém létě čeká a) oslava narozenin Vaší lepší polovičky, b) rodinná návštěva, před kterou se musíte prostě vytáhnout c) jen vás honí mlsná. Nepotřebujete k tomu prakticky žádné velké kuchařské umění, nemusíte jej péci a přesto bude tenhle dezert ozdobou, já říkám ozdobou pánové, každé recepce (nejen) na Ministerstvu věcí zahraničních (aneb trocha Světáckého humoru: -)! Vždyť co můžete zkazit - jahody, tvaroh, piškot a jesenka - tohle už jen podle surovin musí být dobré! A to mi věřte, to vážně je...

 

A jak na to:

na malou dortovou formu průměr cca 20 cm:
vanička jahod
1 tučný tvaroh
1 malá zakysaná smetana
1 malá šlehačka
1 malá jesenka
200g cukrářských piškotů
1 želatinový ztužovač za studena
1 dortové želé červené
trocha jahodové marmelády

Třičtvrtině piškotů seříznu spodky, aby se daly dobře postavit do formy. Vyskládám je do kruhu. (Jestli se Vám to podaří napoprvé, nebudou Vám padat a Vy u toho nebudete sprostě nadávat, máte u mne muffiny!:-) Poté doskládám seříznuté piškoty a část celých piškotů na dno formy. Pokapu marmeládou. Vyšlehám tvaroh, zakysanou smetanu a jesenku. Ušlehám šlehačku a vmícháme ji do hmoty. Ztužovač připravím dle návodu a vmícháme do něj směs. Můžete přidat i cukr, ale to záleží na Vás. Nakrájím pár jahod na plátky, ale musím počítat s tím, že hodně jich vcelku padne na vrchní patro, nejlépe je nechat si ty nejmenší. Naliji opatrně část hmoty na piškoty ve formě, pokladu jahodami a zbytkem piškotů. Na to navrstvím zbytek hmoty. Dám do lednice asi na 15 min na zatuhnutí.

Připravím si želé dle návodu, na lehce ztuhnutou šarlotu vyskládám celé omyté a šťopky zbavené jahody, zaliji je tekutým želé a nechám v lednici nejlépe přes noc ztuhnout. Před podáváním opatrně sejmu boční kruh formy, šarlotu ovážu mašlí...a jestli jste jako můj manžel, tak si na ni navrstvíte ještě kupu šlehačky

2 komentáře:

Zpět na úvod

©2013-2014 Všechna práva vyhrazena