čtvrtek 15. května 2014

Všechny odstíny Belgie - I. Obecně


Milý deníčku... Belgie, to je foodie ráj na zemi. Proto bych chtěla trochu obšírněji ukázat, že Belgie, to nejsou jen pralinky, pivo a wafle. Tahle země toho nabízí z kulinárního hlediska mnohem víc! Není divu, že v každém městečku, natož městě naleznete alespoň jednu restauraci s označením BIB Gourmand. Je tu největší koncentrace tříhvězdových restaurací, ovšem zde, více než jinde, platí pravidlo - musíte na to mít. Svou cestu do Belgie tedy nejlépe začněte na letišti v Praze, kde si dáte, třeba na snídani, nehorázné pivo za stovku. Věřte mi, ceny v Belgii Vám pak nebudou připadat tak strašné. Za běžné jídlo totiž dáte minimálně 20 eur a proto se zde, lépe než jinde, vyplatí jít do hodně dobré restaurace, minimálně s označením BIB Gourmand. Ano jsem foodie snob, přiznávám, já totiž dala 4 BIBy za 4 dny..
Pro začátek je však nezbytné nastínění belgické gurmánské mentality, aneb obecné uvedení do gurmánské problematiky Belgie .
1. věcí, kterou si v Belgii musíte, mon ami, dát, je pivo. Ovšem nachystejte si takových 4,50 - 5 eur za kousek! Ale věřte mi, v takové Kodani, na Islandu, natož v Norsku je pivo o hodně, hodně dražší! Piv má Belgie asi milión druhů a vůbec není na škodu (jak je tomu u nás), když Vám pivo naservírují lahvované. Je taky hloupost, kdybyste měli těch milión druhů točených, že. Já všemi deseti hlasuji pro třešňové pivo Kriek. Jasně, můžete namítnout, že to je holčičí pití, jedu na mainstreamu, ale tohle ovocné pivo je neskutečně osvěžující a když ho vypijete hodně, nebude vás bolet hlava :-)


Mým druhým favoritem je pak Kwak, velice silné a podávané ve speciální sklenici, která mohla být zavěšena do třmenů na dostavníku a nevybryndala se, takže jej mohli mít vozkové přímo při ruce. Potud legenda, ale je fakt velice příjemné.


Zkuste i třeba Leffe Blonde, Leffe je u nás celkem rozšířené, ale tahle Blonde varianta vážně stojí za to! Mým dalším favoritem je značka Chimay. Je to druh trapistických piv, neboli piv, která jsou vyráběna v trapistických klášterech přímo mnichy, anebo pod jejich přímým dohledem. A Chimay je jednou z nejznámějších značek, podle kláštera Notre-Dame de Scourmount blízko města Chimay, v nejjižnější části Belgie. A nejlépe, když si ho dáte v mém oblíbeném baru v Bruggách, De Republiek (v této monarchistické zemi velice odvážné). Můžete sedět na zahrádce, na baru, je to prostě fajn a neformální místo, takový ten omšelý styl studentského baru. Pro pivní nefandy tu mají i dobré koktejly.

 
À propos Bruggy, tohle město si zamilujete nejen proto, že jsou tu neskutečně romantické uličky, nádherné kanály, dýchá tu na každém kroku historie, ale hlavně, hlavně se tu skvěle najíte! Tohle město má dvě tříhvězdové restaurace, několik dvou a jedno *, BIBů taky dost. Ale to je delší povídání, těšte se na příště! Mezitím zkuste No. 2 v Belgii, aneb hranolky. Belgické hranolky, neboli frites, jsou stejný pojem jako ty holandské. Jsou nadvakrát smažené a podává se k nim majonéza, kterou můžete jíst lžící, jak je dobrá. V (nejen) Bruggách doporučuji hranolky u Vincenta. Je to sice síť rychlého občerstvení, je tu ale vývar a takové hranolky s majonézou pro dva vyjdou na cca 5 eur.
 
 
Třetí věcí, o kterou se nesmíte v Belgii ochudit, jsou mořské plody. Buď si dejte klasické mušle, nejlépe natuur nebo na bílém víně (tahle země jim je prostě zaslíbená!) či si zajděte na rybí trh a zkuste si je připravit sami. V Bruggách to je trh Vismarkt, kde můžete ochutnat třeba šťavnaté, malé šedé krevety,
 
 
nebo si zajeďte na belgické pobřeží, třeba do přímořského letoviska Oostende. Oostende je sice pěkně hnusné, nádherné lázeňské domy z 19. století byly po 2. světové válce strženy a nahrazeny nevzhlednými monstry ze 60./70. let, tyčících se výhružně k nebi, ale to Vám nebrání, užít si procházku po nábřeží a promenádě, případně po nádherné pláži, prošpikovanou nějakou tou gastromickou dobrotou.
 
 
Na Oostende jsem dostala pár foodie tipů, ale přiznám se, že nejvíce mne dostaly stánky s mořskými plody na nábřeží, najdete je tu každou sobotu.
 
 
A věřte mi, tácek s čerstvými krevetkami, langustou a krabem za 5 eur, Vám udělá tak neskutečnou radost, že nebudete nic víc ke štěstí potřebovat!
 
 
Což by ale bylo škoda, protože tu dostanete fantastickou polévku z rajčat, řapíkatého celeru a mořských šneků. Je skvěle pikantní a před procházkou po větrné pláži Vám povzbudí apetit.
 
 
Protože jak v Oostende, tak v celé Belgii si můžete dát specialitu No. 4. A to wafle. Dlouho jsem si myslela, že těsto na wafle je lité, tekuté těsto. Ovšem dokument na belgické státní televizi (který jsem stylově zhlédla po vydatné waflové tour) mi ukázal, že těsto na wafle je pružné a tuhé, plné másla a to zaručí jejich křupavost. Belgičané milují svoje tea -roomy, neboli po našem čajovny, kde dostanete vše, čajem počínaje, přes wafle, palačinky, lehký oběd až po pivo. V Oostende doporučuji tea-room Van den Berghe přímo na hlavní promenádě,
 
 
nebo v Bruggách podnik Salé et Sucré, jejichž wafle a obědové polévky (nádherně husté, vydatné a krémové) jsou také moc dobré.
 
 
A ty pralinky? Mezi nejznámější patří značky Neuhaus, Godiva  a Leonidas. Seženete je však i u nás, ale pokud chcete zažít ten pocit, jíst belgickou pralinku v Belgii, nebráním Vám :-) Exactement, mon ami?
 
De Republiek
Sint-Jakobsstraat 36
Brugges
 

Chez Vincent
Saint-Salvatorkerhof 1
Brugges
 
Van Den Berghe
Albert I-promenade 63
Oostende
 
Salé et Sucré
Geldmunstraat 33
Brugges
 
 
 

2 komentáře:

  1. Belgie, to je moje velká láska. Co se týče pralinek ale doporučuji velké, průmyslově vyráběné značky vynechat a zaměřit se na lokální čokolatiéry, pár znich provozuje přímo koncept bean-to -bar. Nejlepší pralinky má Dominique Persoone alias Chocolate Line v Brugách a Antwerpách. Jinak doporučuji třeba Marcoliniho, Witamer nebo Blondeel.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za skvělý tip! Takové pralinky pak musí být naprostá bomba..

      Vymazat

Zpět na úvod

©2013-2019 Všechna práva vyhrazena