neděle 25. května 2014

Eton mess


Milý deníčku...sezóna jahod pomalu, ale jistě začíná a pokud si chcete zpříjemnit (nejen) víkendové odpoledne něčím dobrý a přesto rychlým, je Eton mess (něco jako Etonský mišmaš) to pravé pro Vás. A tohle zvládne vážně každý, tady žádné výmluvy uplatnit nemůžete. Tento dezert je taková luxusnější verze proslulých wimbledonských jahod se smetanou, posunutý ale tak o dva levely výše. Jako snad každý britský dezert, i tento má svoji tradici, neboť se podává začátkem června při tradičním kriketovém utkání mezi Eton College a jejím rivalem Harrow. Obě dvě to jsou prestižní, chlapecké a nechutně elitářské školy, avšak tenhle dezert se vážně povedl. Základní recept na Eton mess  můžete najít třeba zde, já však dávám přednost verzi pro dospělé. Pusinky nepeču, na to opravdu jsem líná, takže ty kupované od Marks & Spencer dokonale splní svou funkci. Ale pokud přeci jen máte chuť a energii, tak o základní recept na sněhové pusinky Vás také neochudím.



A jak na to...

500g jahod
500 ml šlehačky
kapka vanilkového extraktu
5 velkých pusinek
4 lžíce brandy

Jahody nakrájím na kousky, pár si jich nechám na ozdobu a zaliji brandy. Nechám marinovat asi 10 minut, aby se jahody pěkně nasákly. Ušlehám šlehačku s vanilkovým extraktem, rozdrobím do ní pusinky a promíchám společně s jahodami. Rozdělím do misek a poházím zbytkem jahod.

Pusinky:
4 bílky
200g cukru krupice

Bílky šlehám a pomalu přisypávám cukr, až jsou pěkně tuhé a tvoří špičky. Na plech s pečícím papírem pak nastříkám kopečky, taková menší hnízda a suším je na 140 °C asi 45 minut.

4 komentáře:

  1. Moc dobré, i verze se zakysanou smetanou, kterou jsem měla možnost vyzkoušet :) rychlý recept, který potěší i náročné mlsálky. Jinak na pusinky se chystám zítra :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, pokud nemáte chuť na šlehačku, zkuste i zakysanou smetanu :-)

      Vymazat
  2. Tohle je uplne mnam! Ja to ted zkusila s boruvkama a Jackem a olizovali jsme se az za usima :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem moc ráda! S Jackem je to prostě taky fajn :-)

      Vymazat

Zpět na úvod

©2013-2019 Všechna práva vyhrazena