středa 7. května 2014

Chřest s holandskou omáčkou


Milý deníčku...jó, chřest nám dozrál! Chřest neboli špargl je pro mne tou nej jarní záležitostí, vitamínová bomba bez které prostě nemůžu být. Bílý chřest je sice jemnější, neboť nedostane tolik slunečního svitu, zelený však nerada opomíjím, protože je pevnější a v kombinaci s holandskou omáčkou vypadá naprosto neodolatelně. A taky tak chutná! Pro skvělé jarní menu tedy zkuste chřest, nové brambory, vše bohatě zalité holandskou omáčku (která se hodí ke všemu) a sklenku bílého vína!



A jak na to...

chřest
voda
sůl, citron

Chřest očistím, oloupu od hlavičky dolů a svázaný provázkem (pozor na modrý provázek :-!) vařím v osolené vodě s kapkou citronu asi 6 minut, nechám chvíli okapat.

Holandská omáčka neboli sauce hollandaise aneb opakování matka moudrosti
voda
citrón, pepř, sůl,
malý panák vína
2 žloutky
asi 75 g másla

Víno, kapku vody, pepř a sůl smíchám v kovové misce (ve které rozpouštím třeba čokoládu) a zahřívám nad hrncem s vodou. Odstavím a nechám lehce vychladnout, neboť budeme přidávat vejce! Oddělím žloutky od bílků (ty si schovám třeba na Pavlovu) a jemně je prošlehám v hrnečku. Rozehřeji máslo. Vrátím misku nad hrnec s vodou, do tekutiny naleji žloutky, šlehám, zahřívám, šlehám a šlehám. Voda se nesmí příliš vařit, aby se z toho nestala míchaná vejce! Jakmile začne žloutková hmota tuhnout, začnu pomalu přilévat máslo. A stále šlehám. Malá rada, pokud máte pocit že Vám upadne ruka, je to v pořádku. A nebo si vezměte elektrický ruční šlehač: -) Omáčka poté nádherně zhoustne, stačí jen dochutit a přidat citrónovou šťávu, promíchat. A pokud se mi hollanda přeci jen srazí, není nic jednoduššího než přidat lžičku studené vody a míchat tak dlouho, dokud nebude opět jemná a krémová.

A nové brambory jemně očistím a uvařím vcelku v osolené vodě.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Zpět na úvod

©2013-2019 Všechna práva vyhrazena