středa 26. března 2014

Španělský ptáček



Milý deníčku...proč se říká „ španělský ptáček“ (pl. španělské ptáčky - jestli někdo tenhle gramatický patvar dokáže vysvětlit, budu vděčná), jsem nikdy nebyla schopná vysvětlit. Klasik (Google) praví, že tento termín pochází z 16. století od manželky císaře Rudolfa II. jisté španělské šlechtičny, která si s sebou do manželství, tedy i do Prahy, vzala španělské kuchaře. Ti jí připravovali zabalený telecí plátek se sardelkami a cibulí, el nino envuelto, neboli zabalené dítě, což je tedy jeden z nejděsivějších názvů jídla, co jsem kdy slyšela. Pramáti české kuchyně, Magdalena Dobromila, tento název zase používá pro klasický plněný zelný list mletým masem. Ač tedy tyhle hovězí závitky nemají s ptactvem (krom vajec) a Španělskem nic společné, přesto po prvním soustu nic víc ke štěstí nepotřebujete. Variant je neskutečné množství, od hnědé omáčky, přes omáčku smetanovou, coby příloha rýže či domácí knedlík, fantazii se meze nekladou. V čem však doporučuji býti klasikem je náplň - tedy vařené vejce, párek, špek a okurek. Moji ptáčci jsou poněkud rustikálnějšího rázu, ale na skvělé chuti to nic nemění.


A jak na to....

hovězí zadní, nechte si ukrojit řezníkem na plátky na ptáčky
párky
špek
nakládané okurky
asi 2 - 3 vejce uvařené natvrdo
trocha šlehačky
sůl, pepř
hořčice - plnotučná, či pikantní anglická
cibule
olej

Plátky naklepu do tenka - mezi dvěma potravinovými fóliemi, zde je celkové umrtvení přípustné. Osolím a opepřím z obou stran a z jedné strany pomažu hořčicí. Párek podélně rozkrojím na tři pruhy, přepůlím a vždy půlky přidám do závitků. K tomu kousek okurku, vejce a špeku. Nezlikvidujte ale všechny ingredience do náplně, použijete je ještě do omáčky. Vše zabalím a omotám kuchyňským provázkem, konce zavážu, vlastně z masa připravíte jakýsi balíček.  Na oleji si zpěním najemno nakrájenou cibulku, potom přidám ptáčky, orestuji, přidám lžíci hořčice, orestuji také a zaliji vodou, tak aby byly ptáčky ponořené, ale ne tolik jako na polévku. Nechám dusit doměkka, asi hodinu a čtvrt, či více, podle stáří masa. Poté ptáčky vyjmu z vody, stáhnu z nich opatrně provázek, nechám chvíle venku. Trochu vývaru rozmíchám se šlehačkou, zaliji jí vývar, nechám provařit a nasekám zbylé okurky, vejce a párky a přidám provařit do omáčky, ne špek, ten si schovejte třeba na míchaná vajíčka k snídani :-) Jakmile omáčka zhoustne, vrátím zpět ptáčky. Servíruji buď s rýží nebo knedlíkem.

1 komentář:

Zpět na úvod

©2013-2014 Všechna práva vyhrazena