středa 19. února 2014

Domácí paštika a rohlíky

 
Milý deníčku...receptů na dobrou paštiku je mnoho, já se držím svého osvědčeného, který mi zabere jen pár minut, obejdu se bez pečení ve vodní lázni a podobných nesmyslů. Stačí vám k tomu jen pár ingrediencí - kuřecí játra (jsou jemnější než vepřová), dobrý alkohol, sušené bylinky a máslo. Máslo je jako vždy základ, vařit bez másla není umění:-) A věřte mi, pokud uděláte nejen tuhle skvělou paštiku, ale pustíte se i do výroby domácích rohlíků, všichni Vám budou zobat z ruky. Poslední dobu slýchávám, že manžela svým vyvařováním rozmazluji. Ale - vždyť to člověk dělá z lásky, ne? Takže, nechte se rozmazlovat - však, co byste vařili, namažte si rohlík paštikou...

 

 A jak na to...

Paštika:
500g kuřecích jater
polovina cibule
česnek
200g a 50g másla
1 dcl šlehačky
brandy nebo sherry
sušená či čerstvá šalvěj nebo tymián
sůl, pepř
mandle nebo sušené brusinky

Játra nakrájím, odstraním případnou žluč a spoje, nakrájím na větší kousky. Na lžíci másla osmahnu nakrájenou cibuli, přidám česnek, opeču a přidám játra. Po asi 2 minutách opékání zaliji brandy nebo sherry, přidám bylinky a nechám tekutinu odpařit. Vše naliji do mixéru (food processoru) a nechám mixovat, postupně přidávám kostku (200g) másla a šlehačku. Až je vše hladké a hedvábné, dochutím solí a pepřem a vmíchám skoro všechny mandle nebo brusinky. Nebojte se odporné šedé barvy horké paštiky! Naliji do formy nebo hrnce, kde bude paštika tuhnout. Zbytek másla si přepustím, zaliji jím paštiku a posypu zbytkem mandlí nebo brusinek. U brusinkové paštiky počítejte s tím, že bude sladší, proto ji chce více výrazně osolit a ochutit. Zakryji víkem nebo alobalem a nechám pořádně, nejlépe do druhého dne zatuhnout.

Rohlíky:
Kvásek:
hladká mouka
cukr
mléko
kvasnice

Mléko ohřeji na teplotu "lokte" - tedy ani teplé ani studené, přidám lžíci cukru, mouky a jedny celé kvasnice, promíchám a nechám v teple vzejít kvásek.

Do kvásku přidám:
600g hladké mouky
1 větší vejce
4 lžíce oleje
větší lžičku soli

- surovin tak, aby těsto bylo hutnější, pořádně ho vymíchám. Zabalím do potravinové folie nebo překlopím mísu naolejovanou folií a nechám v chladu, tedy v lednici přes noc, nebo přes den nakynout. Tuhle fintu používám, pokud mám chuť na čerstvé pečivo ráno, není nic snadnějšího, neboť příprava těsta Vám zabere jen pár minut. ale můžete nechat i klasicky vykynout v teple. Potom si těsto rozdělím na pár bochánků, z každého vyválím placku, tu rozkrojím na 4 díly takže mi vzniknout 4 trojúhelníky a už jen zamotám do rohlíku, špička přijde nahoru.

1 rozšlehané vejce
věci na posypání - krystalová sůl, mák, kmín, sezamové či lněné semínko, červená paprika se solí etc.

Můžu je dát narovno nebo stočit, vršek pomažu rozšlehaným vejcem a již jen posypu dle chuti. Peču na plechu s pečícím papírem asi na 170 - 180 °C dozlatova.

 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Zpět na úvod

©2013-2019 Všechna práva vyhrazena