sobota 11. ledna 2014

Domácí bagely


Milý deníčku...nejlepším startem do nového dne je snídaně. Pokud nemáte rádi rána a dopoledne všeobecně, zkuste si je zpříjemnit právě dlouhou snídaní ( a kdy jindy se Vám to podaří, než o víkendu). Jak říká moje kamarádka Anna, "dopoledne je dobré jedině v případě, že jeho polovinu (no dobře, dvě třetiny) prospím a zbývající část strávím snídáním". Nezbývá mi než souhlasit (i když se mi to daří minimálně:-(. Jedno je však jasné. Nemám ráda sladké snídaně. Džem snesu pouze v kombinaci s něčím slaným (např.čedar), takže nejlepší volba pro snídani je dle mého sýr a spousta kávy, ve společnosti dobrého křupavého pečiva. A proč se rovnou neinspirovat americkou (původně židovskou) klasikou a nedopřát si pro línou víkendovou snídani čerstvé bagely? Třeba v newyorském stylu, namazané čerstvým krémovým sýrem, obložené uzeným lososem a posypané čerstvým koprem. Já místo kopru však preferuji nasládlý,karamelový hnědý norský sýr brunost z kravského a kozího mléka (nejlepší je dle mého Gudbrandsdalsost od Tine), dodává bagelu zvláštní chuťový rozměr. Nebo zkuste bagely jen tak, ještě horké s čerstvým máslem a třeba i s míchanými vejci, jejich chuť Vám bohatě vynahradí poněkud delší přípravu!

 

A jak na to...
 
sáček sušeného droždí – tj. 7g
300 ml teplé vody
4 lžíce cukru
2 lžičky soli
450 g hladké mouky
trocha oleje
sypání dle fantazie (sezamová, lněná,dýňová či slunečnicová semínka, mák, kmín, hrubozrnná sůl, etc.)
 
Droždí nasypu do mísy, zaliji třetinou teplé vody a zasypu lžící cukru. Nechám vzejít, tzn. utvoří se kvásek, trvá to asi pět minut. Poté smíchám a hnětu s moukou, zbytkem vody a solí . Vypracuji vláčné těsto co se nelepí, udělám z něj kouli a dám do hodně velké, olejem vytřené mísy a nechám asi hodinu až dvě kynout na teplém místě. Zbytek cukru nasypu do hrnce a zaliji vodou, přivedu k varu. Z těsta tvořím hady a ty spojím do kruhu a vyválím do bagelu. Jednodušším způsobem je vzít těsto, zformovat kuličku, uprostřed ji propíchnout, nasadit na vařečku a točit s ní. Ale to už nebudete praví bagel bakers:-) Hotové bagely nechám ještě chvíli vykynout, dám si vařit vodu do hrnce a pak je házím do vařící vody asi na minutu, až dvě. Ve vodě je obrátím, aby se krásně nafoukly, po chvíli je vytáhnu a dám dobře okapat. Poté bagel obalím z jedné strany ve směsi na posypání – cokoli co máte rádi. Dám posypanou stranou nahoru na plech s pečícím papírem. Peču ve vyhřáté troubě na 220 °C asi 25 minut do zezlátnutí. Bagel musí znít na poklep dutě. Nechám vychladnout na mřížce.
 

4 komentáře:

  1. Tak to je naprosto úžasné, zítřejší snídaně to jistí :) dám se nich

    OdpovědětVymazat
  2. Evi kolik asi bagelů z téhle dávky uděláš? :) díky :)

    Monča Knotková

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hodně, 12 minimálně, ale také záleží na velikosti..

      Vymazat

Zpět na úvod

©2013-2019 Všechna práva vyhrazena