Milý deníčku...Vídeň je jedním z nejbližších a nejkouzelnějších měst. Člověk se tam hned cítí jako doma, možná je to i tím, že na české kořeny narazíte na každém rohu. Čas zde plyne pomalu, langsam, nikam nemusíte spěchat, jen si sedět v kavárně, upíjet svůj kleiner brauner a přemýšlet...ne nadarmo je Vídeň ideálním místem pro kavárenské povaleče (jako jsem třeba já :-) Navíc, jelikož se blíží Vánoce, mnoho z Vás do Vídně vyráží na vánoční trhy a nákupy. Ač já mám Vídeň nejraději na podzim, kdy vše hraje barvami, gurmánskou Vídeň si můžete dopřát kdykoli :-) A že není ve Vídni o skvělé jídlo nouze! Jasně, můžete zkusit nějakou ceněnou michelinskou restauraci, nebo si dát jen párek v rohlíku na Stephansplatz...a nebo zkusit pěkně vše postupně. Od snídaně po večeři. A klasicky, po vídeňsku.
Zajděte si sem hned ráno, otevírají v deset a dejte si ranní kávu, kleine brauner (malou kávu), melange (větší se smetanou) nebo einspanner (se šlehačkou). A k tomu jako mnoho jiných domorodců párky, vajíčka nebo ještě čerstvý a horký domácí jablečný štrůdl
Figlmüller je naprostá klasika. Jak původní v ulici Wolzeille nebo novější hned vedle, v
Je tak do tenka vyklepaný, že zakrývá celý talíř. Strouhanka z kaiserek je nádherně zlatavá a vy se už těšíte na šťavnaté maso pod ní. K tomu bramborový salát (pozor, po rakousku erdapfelsalat zakápnutý dýňovým olejem a salátem z polníčku (recept zde). A u Figlmüllera jsem měla ten nejlepší salát, co jsem kdy jedla, nekecám. K jídlu doporučuji nejen pivo, ale i víno z vlastní vinice Figlmüllerů z Grinzigu na samém okraji Vídně. Ale k tomu se ještě dostaneme. Pokud je na Vás řízek moc těžký, zkuste další rakouskou klasiku, tafelspitz. Je to vařená květová špička, tedy čisté hovězí maso, podávané v čisté masovém vývaru s vařenou zeleninou, morkem, šťouchanými a restovanými bramborami, jablečným křenem a pažitkovou omáčkou.
Křen je pěkně pikantní a pažitková omáčka je jemná díky vařeným žloutkům, které se do ní přidávají. Bylo to nejoblíbenější jídlo Františka Josefa I., a moc se mu nedivím.
Je to naprostá lahoda, když si ukrojíte kousek masa jako dort, naberete brambor, křen, omáčku a nahoru pěkně posadíte morek. Toho se nebojte, chutná trochu jako žampion. A pokud máte pocit, že se do Vás už nic nevejde, dejte si pěkně na vytrávení nějaký šnaps, třeba Marillenschnaps neboli meruňkovici.
Café Hawelka
Dorotheergasse 6,
1010 Vídeň
Evi, Figlmüller je prostě jednička. Ivan R.
OdpovědětVymazatNaprosto souhlasím :-)
Vymazat