neděle 17. listopadu 2013

Kukuřičná polévka s chilli


Milý deníčku...nevím jak to přijde Vám, ale ta zima je neskutečná. Dnešní počasí, tedy mlha a vlezlá zima, mi vážně málem vyrazilo dech, když jsem, paradoxně po víkendu stráveném ve slunečném Skotsku (kde jsem samozřejmě hodně jedla, pila a fotila, těšte se:-) a teplotách kolem 13 °C, vylezla na Ruzyni a tam zima skoro jako na Sibiři. Po tom, co jsme dovlekli náš roztomilý příruční kufřík (rozuměj obří loďák narvaný až k prasknutí jídlem a novými kuchařkami) domů, jsem už vážně měla dost a musela jsem si spravit náladu vařením jídla, které rychle zahřeje a budete se cítit naprosto spokojeně. V takových případech se obracím ke kukuřičné polévce s chilli. Recept stojí na základech krémové kukuřičné polévky od Nigelly Lawson (kniha Nigella Express) a je v něm vše, co chcete po dlouhém dni stráveném v sychravém počasí. Teplo, výživa a sůl. A jelikož jsem si přivezla výborný čedar, rychle jsem jej zužitkovala, ale pokud jej neseženete, vůbec nevadí, blaťácké zlato odvede dobrou práci též. A když slyším, jak horké chipsy prskají v lahodné pikantní polévce, je mi zas dobře...



A jak na to...

balíček mražené kukuřice
2 malé chilli papričky - či jedna, pokud nechcete polévku moc ostrou
1 tučná zakysaná smetana
balíček slaných kukuřičných chipsů (bez chemické příchuti)
1 litr drůbežího vývaru
1 malá cibule
1 stroužek česneku
olivový olej
ocet
sůl a pepř
sýr na posypání chipsů - čedar či blaťácké zlato, asi tak 150g či více

Oloupu si a nakrájím cibulku a česnek, jelikož se bude mixovat, nemusí to být na žádné úhledné kousky. Osmažím lehce na olivovém oleji, přidám kukuřici, ani ji nerozmrazuji a zaliji vývarem, pokud se Vám poté bude polévka zdát i po rozmixování moc hustá, zřeďte ji vodou. Nakrájím si chilli papričky na kousky, odstraním semínka. Přidám do polévky, osolím a opepřím a nechám asi 10 minut vařit. Na plech s pečícím papírem si vysypu kukuřičné chipsy a posypu je nastrouhaným sýrem. Množství nechám na Vás, jsou vynikající i studené, jen tak k vínu či pivu. Dám do vyhřáté trouby a peču asi 5-8 minut na 190 °C, jde tu hlavně o to, aby se sýr roztavil. Polévku odstavím a rozmixuji ponorným mixérem. Až bude hladká, přidám zakysanou smetanu (pokojové teploty, jinak se srazí) a znovu promixuji. Dochutím solí, pepřem a octem, dle chuti. Vytáhnu chipsy a ještě horké (azbestové ruce jsou výhoda) je rozlámu do polévky.

8 komentářů:

  1. Vypadá to báječně. Kukuřici jsem vždycky milovala, a i zeleninové krémy, tak jsem si jednou řekla, že ten kukuřičný vyzkouším. Nevím, kde jsem udělala chybu, ale uplně to zkazilo moje očekávání. Bylo to sladké, bez chuti (a že jsem tam dala česneku a furt se to snažila vylepšit) a prostě, celé nějak špatně... :/

    OdpovědětVymazat
  2. Vynikající! Díky za skvělý recept, měl jsem ji v restauraci a doufal jsem, že najdu recept na netu, tento jediný mi připadal podobný té skvělé verzi z restaurace a musím říci, že výsledek byl snad ještě lepší! Jediná změna, kterou jsem udělal byla, že jsem na pánvi na trošce oleje do zlatova osmažil tortilu a tu jsem pak nakrájel na proužky cca 0,5x5cm a ty jsem dal do polévky bez sýru... Zkuste... :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji, jsem ráda že chutnalo a také díky za tip, zní to moc dobře a určitě vyzkouším!

      Vymazat
  3. Evi, jakou používáte přesně kukuřici? Já mám nejraději Boduelle, ale ta je poměrně sladká! Tak mám obavy, aby to nebylo sladké! Děkuji ;-)! ? Mirka M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

      Vymazat

Zpět na úvod

©2013-2019 Všechna práva vyhrazena