neděle 13. října 2013

Vídeňská roštěná


Milý deníčku...vídeňská roštěná, neboli klasický zwiebelrostbraten wiener art, je jídlo, které bylo u nás dost dlouho, dle mého názoru, opomíjeno. A nebo, když si jej člověk dal, tak to byl tuhý kus hovězího, který plaval v tuku a cibulové omáčce. Ale u pravé vídeňské roštěné jde o něco jiného. Tradiční rakouská kuchyně je pro naše chuťové buňky hodně příjemná a blízká. A není to jen řízek, nabízí se skvělé pokrmy, které jsou důmyslné ve spojení chutí a přitom nijak složité. Roštěnou dostanete jak v klasické heuriger (tradičním vinném šenku), gasthausu a nebo i v honosných restauracích. Je to dobrý pokrm pro přátele, na ohromení rodinných příslušníků a nebo jen tak pro příjemný večer.  Dlouho jsem nebyla příznivkyně hovězího (především během svého vegetariánského období :-) a nejsem fanoušek všech jeho úprav, ale tahle věc mne opravdu dostala. Protože když si představíte spojení výborného masa, dobré hořčice, vína a hlavně křupavých cibulových kroužků, nemůže Vám vzniknout nic špatného! Použijte však opravdu dobrý kus hovězího roštěnce, čím bude maso starší, tím déle ji budete muset dusit. Servírujte k ní šťouchané brambory s jarní cibulkou a úspěch je zaručen.


A jak na to...
 
pro 2 osoby:
 
2 plátky z roštěnce
2 lžíce hořčice
100 ml červeného vína
hladká mouka na zaprášení roštěnek
1 cibule
olej
voda nebo vývar
sůl, pepř
 
Vezmu roštěnky, naklepu, nasolím, opepřím, pomažu jednu stranu hořčicí a pomoučím z hořčičné strany. Poté hodím na olej v rozpálené pánvi a pomoučím i z druhé strany. Osmažím z obou stran, to že se hořčice a mouka přichytává je jen ku prospěchu věci, odstraníme vařečkou. Až jsou osmažené, vytáhnu z pánve, odškrabané výpečky přidám k masu na talíř. Do pánve hodím nakrájenou cibuli, opékám. Přiliji víno a vařím tak dlouho, než se víno zredukuje. Poté doliji vodou nebo vývarem, podle chuti dosolím a opepřím, vrátím maso (se šťávou i výpečky), tak, aby byly ponořené ve šťávě. Pánev přikryji alobalem a dám asi na 150 °C péci do trouby, až do změknutí masa. Poté vytáhnu, vyndám maso a šťávu zredukuji. Vrátím maso a vše prohřeji.
 
na kroužky:
 
cibule (množství dle chuti)
mouka
sůl
olej
 
Na vídeňskou cibulku si cibuli nakrájím na tenká kolečka a obalím v mouce se solí. Poté smažím ve vyšší vrstvě rozpáleného oleje a nechám okapat na ubrousku.
 
 
 
 
 
 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Zpět na úvod

©2013-2019 Všechna práva vyhrazena