sobota 19. října 2013

Candát na sardelovém másle


Milý deníčku...candát je opravdu skvělá ryba, jedna z mých nejoblíbenějších a navíc, jak jsem již uvedla, stačí minimum ingrediencí a bude dokonalý. Recept jsem již před časem našla ve výborné kuchařce Romana Vaňka, Poklady klasické české kuchyně. Když nemáte chuť na žádné těžké jídlo a přesto si chcete výborně pochutnat, rozhodně doporučuji. Slanost sardelového másla se skvěle doplňuje s pevným a delikátním masem z candáta a také klasickou bramborovou kaší, což je opravdu ta nejlepší příloha. A úpravu na sardelovém másle opravdu zvládne naprosto každý (vyzkoušela jsem si to na svém manželovi po návratu z nemocnice - co mám povídat, kaskadér Jean Paul Belmondo ve Zvířeti je prostě můj vzor :-) Takže - jen zamícháte máslo se sardelovou pastou, napatláte na filety, pár minut pečete a je to. Snadné, že?

 


A jak na to...

filety z candáta
30g másla
vrchovatá lžíce sardelové pasty
sůl, pepř, oříšek másla

citron k dochucení při podávání, dle chuti
klasická bramborová kaše coby příloha

Máslo si buď nechám změknout na pokojovou teplotu nebo při nedostatku času jej lehce nechám povolit v zapékací misce, když si budu rozehřívat troubu na pečení candáta. Měkké máslo smíchám se sardelovou pastou. Filety candáta otočím kůží nahoru a jemně oškrabu. Dost často tam zůstanou jemné šupinky a takto se jich perfektně zbavím. Poté filety omyji, osuším, osolím a opepřím. Dám do pánve nebo pekáče trochu obyčejného másla, na něj položím kůží dolů filety, nahoru napatlám všechno sardelové máslo, filety jím krásně pomažu a peču asi 10-15 minut (dle velikosti filetů) na 180 °C. Podávám s bramborovou kaší a polité zbytkem máslového výpeku z pánve.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Zpět na úvod

©2013-2019 Všechna práva vyhrazena