neděle 4. srpna 2013

Muffiny s rebarborovým srdcem

 
Milý deníčku..ke dni stráveném u vody je nejlepší si vzít i něco dobrého k jídlu, protože už jenom po pár plaveckých tempech mi neskutečně vyhládne a měním se v nenasytného otesánka. Navíc jsem tedy zastánce "domácí stravy" před pofidérními langoši či hamburgery u stánků s občerstvením na koupališti. A pokud máte rádi sladké, není nic rychlejšího než si přivstat, dokud není horko a upéci muffiny, které jsou nenáročné na přípravu a chutnají přímo božsky. Křupavá koláčová posypka kontrastuje s kyselým srdcem z rebarbory a vychlazené podmáslí zase zaručí jemné, nadýchané a vláčné těsto. Na recept jsem se inspirovala (a lehce upravila) z The Rhubarb Compendium, skvělé stránky zaměřené pouze a pouze na rebarboru, protože ji opravdu zbožňuji a rebarborovou sezónu se snažím beze zbytku využít (naštěstí mám to štěstí, že ji zbožňuje i můj manžel:-). Takže plavky, knížku, opalovací krém, muffiny a hezký den!

 
 
A jak na to... (na 12 muffinů)
 
Srdce:
oloupaná a na kostičky nakrájené rebarbora - asi 200g
čtvrt sklenice vody
citronová šťáva dle chuti
1 vanilkový cukr
plná lžička kukuřičného škrobu
 
Rebarboru zaliji vodou a citronem, zasypu cukrem a za stálého míchání nechám rozvařit. Rozmíchám kukuřičný škrob v kapce vody, zaliji rebarboru a za stálého míchání nechám zhoustnout. Odstavím a nechám zchladit.
 
Těsto:
250g hl. mouky
80g cukru krystal
lžička prášku do pečiva
špetka soli
kapka vanilkové esence
1 vejce
200ml podmáslí
asi 50g rozehřátého másla nebo hery
 
polohr. mouka + cukr + studené máslo na drobenku
 
Všechny ingredience smíchám a prošlehám, stačí vařečkou či vidličkou, tak aby bylo těsto vláčné a tekutějšího rázu. Případně přidám podmáslí. Do formy na muffiny dám pečící košíčky (či bez formy na plech), naliji do půlky košíčků těsto, na to lžíci rebarborové hmoty a zase zaliji těstem, něco málo pod okraj košíčků. Na drobenku smíchám polohrubou mouku, cukr a studené máslo (v poměru 2:1:1) a promačkám prsty, aby vznikla drobenka. Drobenkou opatrně zasypu vršek těsta. Peču na 180 °C  dozlatova.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Zpět na úvod

©2013-2019 Všechna práva vyhrazena