sobota 10. srpna 2013

Kodaň - Relæ

 
 
Milý deníčku...jestli mám ráda něco více než jídlo, tak je to jídlo a cestování :-) A nejlépe, když mohu strávit dovolenou se sluncem a jídlem. Nejsem však dovolenkový fanda jižních států, moje kroky většinou směřují na sever. Protože severské léto je teplé, slunečné, přátelské a Balt nebo Severní moře jsou osvěžující. Nejvíce si však odpočinu v Kodani. Je to město nabité pozitivní energií, tepe životem a přesto je to kousek k moři a plážím na poloostrově Amager. Můžete si projet celé město a okolí na kole, obdivovat dánský design a hyggeligt interiéry, "slintat" v obchodech Illums Bolighus, toulat se přístavem Christianshavn, vylézt na věž kostela Vor Frelsers Kirke, jen tak relaxovat na nábřeží u paláce Amalienborg, zjistit, že Kodaňané jsou do jednoho přísně stylish people, ale hlavně, hlavně se dobře najíst.
V Kodani je už skoro mainstreamovým gastronomickým proudem nová skandinávská kuchyně (NSK) - Det nye nordiske køkken. Odstartovali ji René Redzipi a Claus Mayer, když v roce 2004 otevřeli na naprosto netrendy místě, v bývalých skladech v Christianshavnu restauraci NOMA, která se zaměřila na sezónní suroviny, jednoduchou přípravu, návrat k domácím zdrojům a kořenům (někdy doslova) s heslem "čistota, jednoduchost a svěžest". Ne nadarmo se brzy stala nejlepší restaurací na světě. Pokud však nemáte zbytečných 4000 DKK (2 os.) a nechcete na stůl čekat 3 - 6 měsíců, doporučuji na zkoušku restauraci Relæ, moji nejoblíbenější kodaňskou restauraci. Relæ ilustruje novou skandinávskou gastronomickou vlnu opravdu věrohodně, jelikož si ji otevřeli bývalí zaměstnanci (dobře, kouzelníci) z NOMY a za menší množství peněz dostanete nefalšovanou, syrovou ochutnávku toho, co právě v oblasti gastronomie ve světě letí. Nečekejte žádný hogofogo přístup ani polohu v centru města, když Relæ v multikulturní a živé čtvrti Nørrebro najdete (mimochodem, moje nejoblíbenější čtvrť v Kodani) a sestoupíte po schodech dolů k baru, překvapí Vás neformálnost prostředí, profesionální obsluha v kožených zástěrách, prostě syrový neo-bistro styl po skandinávsku.

 
Za 385 DKK a 385 DKK za vhodné vinné párování, Vám tu naservírují buď masožravé či vegetariánské čtyřchodové menu. Jak už je u NSK zvykem, na menu naleznete u názvu jídla pouze suroviny. Nečekejte žádné pozornosti podniku či amuse bouche, za skleničku welcome drinku Plume d’Ange ’10 si nachystejte 95 DKK a jako předkrm třeba větvičku bylinek (petržel, máta, meduňka, libeček, oregano), vše úhledně svázané, skrývající lahodnou náplň z pistácií a ančoviček, dalších 80 Dánů. Co v Relæ opravdu umí, tak to překvapit. Myslíte si, co ten balíček z blanšírované cukety neskrývá a ono ejhle, kuřecí a sem tam filátko ančovičky. Ovšem kuřecí ve všech podobách. Propečená játra, maso příjemně udělané na skus a naprosto syrové kuřecí srdíčko. Když postupně, tak postupně :-) A to vše s naprosto úžasnou chutí a šťavnatostí.
 
 
 
Když dostane jehněčí, tak je to to nejlahodnější jehněčí carpaccio posypané prachem z drcených skořápek krevet (což mimochodem vzhledem i chutí připomíná luxusní grilovací koření, tedy tip na zdravou náhražku éček). Když brambory, tak jemně namleté, zasypané prachem ze zelených lískových ořechů, s něčím jako pyré, z bergamotu, tedy prudce parfémová vůně a citrusová příchuť. A pokud Vás zajímá dezert, byla to ta nejlahodnější klasická zmrzlina, jakou jsem kdy jedla. Na hnízdě z vyšlehaného sladkého sněhu, z kukuřice, s čerstvými zrníčky kukuřice, zasypaná prachem z bílého chleba, kukuřice a mořské soli a "vytuněná" čerstvými listy majoránky. Věřte mi, nic lepšího jsem nejedla.
 
 
Kluci v Relæ prostě ví, jak na to. Vše čerstvé, lahodné, jednoduchost chutí, která Vás dostane na kolena. Rozhodně doporučuji k návštěvě.
 
Restaurant Relæ
Jægersborggade 41
2200 København N
(+45) 3696 6609

 
 
 
 


Žádné komentáře:

Okomentovat

Zpět na úvod

©2013-2019 Všechna práva vyhrazena