středa 24. července 2013

Très français ratatouille


Milý deníčku...v létě má být horko a když je horko, chce to něco lehkého, ne svíčkovou se šesti (i když proti ní jinak nic nemám!). A co nevyužít všechny právě dozrálé druhy zeleniny a připravit něco, z čeho je cítit horké slunce? Na výběr bychom měli třeba lečo či piperadu, ovšem mým favoritem je klasické francouzské ratatouille (čti ratatuj). Nic více, nic méně, prostě hrnec plný zeleniny, provoněný bylinkami a lahodným ryzlinkem. Zdá se Vám něco lepšího, než si po úmorném a horkém pracovním dni sednout na zahradu či balkón s voňavým talířem plným zeleniny, čerstvou křupavou bagetou (o recept nebudete do budoucna ochuzeni), dobře vychlazenou sklenicí vína a užívat si letního večera? Dle mého názoru - nepoužívejte ratatouille coby přílohu k masu, vychutnejte si jej samotné, s bagetou či en provençal ve vaječné omeletě, jen tak nejlépe oceníte geniální prostost chutí...


A jak na to...
Ideální počet zeleniny neexistuje:-)
Například tedy:
6 barevných paprik
2 cukety
1 lilek
4 rajčata
3 cibule
česnek
2 láhve dobrého ryzlinku (1 na vaření a pití v průběhu, druhou k jídlu:-)
olivový olej
provensálské koření, tymián, majoránka - nejlépe čerstvé, ale i sušené splní očekávání

Příprava je trochu zdlouhavější ale stojí to za to. Kromě cibule není třeba nic loupat. Ve velké pánvi rozpalte olej a osmažte nakrájenou papriku, hodně okořeňte. Přendejte do velkého hrnce a osolte. Nechte stát. To samé postupně proveďte s várkou cuket a poté lilku. Zelenina by neměla být rozvařená, jen opečená. Na poslední várku si rozpalte olej, osmažte nakrájenou cibulku, přidejte česnek a nakrájená rajčata, poduste je. Když je všechna zelenina včetně rajčat v hrnci, vraťte jej na plotýnku a zalijte asi půl lahví vína, trochu opepřete. Promíchejte a nechte dusit, až se zelenina lehce rozváří...
 


Žádné komentáře:

Okomentovat

Zpět na úvod

©2013-2014 Všechna práva vyhrazena