středa 3. července 2013

Krém z pečených paprik


Milý deníčku..je něco horšího než dorazit domů večer po práci, zjistit, že v lednici skoro nic není a přesto chtít coby správná housewife vytvořit k večeři něco výživného a dobrého? Mým řešením jsou zeleninové polévky...v zimě zahřejí, v létě nezalepí žaludek a můžete je uvařit den dopředu. Coby letní lehká večeře, popřípadě v menším množství efektní předkrm, se mi výborně osvědčil rychlý krém z pečených paprik a rajčat. Pokud chcete změnu, můžete měnit barvy paprik. Pokud použijete jen žlutou, nepřidávejte rajčata a nedochucujte zakysanou smetanou, ale ozdobte jen olivovým olejem promíchaným s mletou červenou paprikou. Zelenou namixujte půl napůl se žlutou, samotný zelený krém by byl hořký. A pokud jste fajnšmekři, zkuste přidat malou chilli papričku..



A jak na to...

4-5 paprik
2 větší rajčata
zakysaná smetana
mletý paprika
voda nebo lehký drůbeží vývar
polovina najemno nakrájené cibule či jarní cibulky
tymián
mletá červená paprika (nejlépe maďarská)
sůl a pepř

Papriky rozpůlím a zbavím semínek, omyji a nakrájím na silnější plátky. Ty peču pod grilem slupku nahoru, dokud slupka nečerná a nezačnou se nafukovat "puchýřky". Poté je vyndám, přehodím na talíř a ten přikryji druhým talířem. Za pár minut se papriky "zapaří" a půjdou lehce sloupnout. Nakrájenou cibulku zpěním na olivovém oleji, přidám oloupané papriky, pokrájená omytá, ale neoloupaná rajčata, zasypu lžičkou mleté papriky a tymiánem, lehce a rychle osmahnu a zaliji vodou nebo vývarem (ten ale rozhodně použijte v případě žlutých paprik). Dusím do měkka. Poté polévku ponorným mixérem rozmixuji dohladka a dochutím solí a pepřem. Podávám se zakysanou smetanou ozdobenou špetkou mleté papriky a s domácím chlebem. Ale o tom jindy...



Žádné komentáře:

Okomentovat

Zpět na úvod

©2013-2014 Všechna práva vyhrazena