Milý deníčku...kaldoun je tradiční polévka již z dob c. k. monarchie, prostě vývar z drůbežích drůbků (die kaldaunen - husí drob). Klasika, která nemohla chybět na nedělním stole, když se pekla kachna nebo husa. A proto výborně sedí do klasického svatomartinského menu! Vnitřnosti a odkrojky se krásně spotřebují na polévku a na pekáč dáte již jen samotnou kachnu nebo husu. Co za to stojí, vzít si drobů o něco více, nebo dva krky nejsou na škodu, vývar je pak chuťově vydatnější. Zavářku moc nedávám, pokud se poté ládujete husou/kachnou se zelím a lokši, přijde mi to až až, ale pro ty, co nepřesvědčím, doporučuji klasické široké nudle.
A jak na to...
drůbky z kachny + krky, odřezky, odřezaná křídla
200g kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer)
pár růžiček květáku
stroužek česneku
1 velká cibule nebo 2 střední
polovina pórku
sůl, pepř, muškátový oříšek
máslo
hladká mouka
zelená petrželka
smetana (není nutná)
Drůbky a kousky kachny pořádně očistím, opláchnu a dám spolu s polovinou nebo 1 cibulí do hrnce, taky něco málo kořenové zeleniny, ale ne všechnu, osolím, zaliji vodou a přivedu k varu, vařím pomalu, sbírám z vývaru tmavou pěnu, dokud nejsou drůbky a maso měkké. Přecedím, vylovím drůbky, nasekám je najemno, oberu maso z odřezků kachny a krků a zbytek zeleniny a kostí vyhodím. Zbytek syrové kořenové zeleniny nakrájím na malé kostičky, nebo nastrouhám nahrubo, zbytek cibule nasekám najemno, to samé provedu s pórkem, nahrubo nasekám i česnek. Asi na 50g másla zpěním cibulku a pórek, přidám kořenovou zeleninu a opékám. Zeleninu zaliji vývarem, přidám drůbky a maso, na malé růžičky i rozebraný kousek květáku. Z másla a mouky si udělám hladkou jíšku (50g másla na 50g mouky) a tu vmíchám do polévky. Nechám dobře provařit. Můžete přidat poté na zjemnění i kapku smetany. Polévku dochutím až nakonec, většinou jen solí, pepřem, nastrouhaným muškátovým oříškem a posypu petrželkou.
Žádné komentáře:
Okomentovat