úterý 13. listopadu 2018

Podzimní salát s pečenou dýní


Milý deníčku...v poslední době jedu tento salát s pečenými brambory a dýní celkem hodně, stává se domácím favoritem. Je dokonale podzimní, nestudí, naopak hřeje a skvěle zasytí. Protože pečené brambory a pečená dýně, to je to nej. Vznikl celkem náhodou, taková variace na podobnou snídaňovou misku se salátem, pečenými batáty a dresinkem z jedné brooklynské košer pekárny, kdy se nám zastesklo po NY a naší kamarádce Míše, která tam žije :) Tehdy byl ještě vylepšený o vejce, ale to opravdu není nutné. Můžete použít jakékoliv lupeny, mix listů, polníček, výborný je baby špenát, mangoldy, červenou řepu, kromě rukoly, která by ho přebila asi úplně cokoli. Salát skvěle zasytí a zahřeje, takže na podzim jako dělaný!




A jak na to...

polovina dýně hokkaido
4 brambory
mix listových salátů nebo baby špenát, tak 100g
majonéza
celá palička česneku
citrón
olivový olej
sůl, pepř, tymián

Dýni si rozpůlím, tu část kterou použiji vydlabu, oloupu a nakrájím na kousky, dám na plech, na pečící papír. Oloupu si brambory a nakrájím je na plátky, cca půl centimetru. Dám na plech s pečícím papírem. Pokapu olivovým olejem, rozprostřu na plech a posypu tymiánem. paličku česneku si rozdělím na jednotlivé stroužky a na nevyloupané je pohážu na plech s dýní a brambory. Peču na 185 - 200 C, dokud nejsou brambory opečené dokřupova, budete to muset párkrát promíchat. Vytáhnu ven a osolím. Vyloupu si česneky z obalu (pozor, budou horké) přidám k nim lžíci majonézy, promíchám na kaši, přidám citrónovou šťávu podle chuti, sůl a pepř. Promíchám. Do mísy si dám listy/špenát, promíchám s polovinou zálivky, poté přidám brambory a dýni a promíchám se zbytkem zálivky.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Zpět na úvod

©2013-2019 Všechna práva vyhrazena