Milý deníčku...dalším střípkem do mé italské mozaiky je Lago di Como. Ač je Lago di Garda úžasné, do Coma jsem se naprosto zamilovala. Asi jako George Clooney. S tím rozdílem, že já si tady vilu nekoupím:) Jezero je lemované vysokými horami, kdy i v červnu některé vrcholky ještě halí sníh. Temně modrá hladina, a břehy plné subtropických stromů, palem a květin. Starobylá městečka, plná úzkých uliček, turistů a neodbytných krámků, kde bude vaše peněženka krvácet. Ranní jezerní mlha. A všudypřítomná vůně jasmínu...
Hladina dvou úzkých jezerních vidlic je korunovaná městy Como a Lecco.Ve střední části se pak obě vidlice sbíhají a na konci tohoto výběžku se od vody zvedá Bellagio.
Pitoreskní uličky, turisté a nádherné subtropické květiny, palmy a buganvilie. Jezerní promenáda a malé restaurace, kde si můžete sednout, vychutnat svůj spritz a pozorovat okolí. Pro dopravu po jezeře zvolte loď, neboť se tak dostanete i do protilehlých měst Mennagio a Varenna. Zvlášť vynechat návštěvu Varenny by byla velká škoda. Je to jedno asi jedno z nejkouzelnějších městeček. Domy jsou rozesety po strmém útesu, nad městem se tyčí zřícenina hradu Vezio a vše je tak neskutečně malebné, až se tají dech..
A ty uličky!!
My si ovšem pro svůj výchozí bod zvolili menší vesnici Lierna, trochu jižněji na východní straně jezera. Klid, pohoda, obchod, dvě krásné pláže, dvě kavárny, gelateria s ručně dělanou zmrzlinou a dvě restaurace. A snídaně na zahradě s výhledem na jezero. A ty cikády řvou večer jako krávy. Nic víc nepotřebujete.
Za mne, asi absolutní špička je v Lierně Ristorante La Breva. Typická rodinná restaurace, držící si tradici již přes čtyřicet let, dřevo, háčkované dečky a večeře na stříbře. A ze střešní terasy nádherný výhled na jezero. Na Comu se nevečeří tak pozdě jako jinde v Itálii, na večeři proto přijďte kolem 8 hodiny večerní. Nám se první den podařilo drobné zpoždění a i v deset večer se nám, jako posledním v celé restauraci, neskutečně věnovali. Paní majitelka, typická Italka, svůj personál neskutečně cepuje, a když zpozoruje jen náznak nesouladu, převezme velení. A upřímně, tak dobrou domácí pastu jsem hodně dlouho nejedla! Navíc tu vaří dost dobře na to, aby si zasloužili doporučení v michelinském průvodci!
Jelikož k jezeru patří ryby, mají je tu coby antipasto. Lehce dušené, marinované, nebo uzené. Zvlášť nakládaná verze pstruha s petrželovo-piniovým pestem byla úžasná!
A primi tu je jasné. Pasta. Domácí. A ta nejlepší! Buď tedy jemné ravioly s račí pěnou,
zrovna tak akorát vyvážené, pikantní a bohaté linguine s mořskými plody,
a nebo, fenomenální, naprosto bezkonkurenční maltagliati, tenké těstovinové plátky původem z oblasti Emilia - Romagna, s porcini, tedy lesními hříbky. U téhle pasty budete chrochtat jako to prasátko, které právě vyčmuchalo lanýž...
A jako secondi zkuste jakoukoli jezerní rybu - pstruha, štiku, candáta nebo síha (lavarello)...
Nebo místní telecí na bílém víně. S porcini. Budete chrochtat ještě víc! :)
A na závěr klasiku - lehké tiramisù,
nebo ještě lehčí citronový sorbet v bublinkách prosecca...
V Lierně ještě navštivte Sottovento lago di Como, přímo na břehu jezera a večer se můžete z terasy kochat hrou světel zapadajícího slunce nad jezerní hladinou. Jako antipasti zkuste klasickou bruschette, s rajčaty a rybí pastou,
nebo typické vařené rybí filety marinované v octu, něco jako náš zavináč, s nakládanou zeleninou.
A coby pastu, doporučuji sedaninni s kousky grilované ryby, rajčaty a tymiánem,
nebo caserecce na trentinský způsob, sytou pastu pro pořádné horaly - se špekem, cibulí, rajčaty a pecorinem.
Nikdy však neopusťte moji italskou svatou trojici - Soave, prosecco a Barolo :)
A tradičně, víte co je lepšího než italská zmrzlina? Zmrzlina u jezera! Ciao!:)
Žádné komentáře:
Okomentovat