Midsommar je však především oslavou rodiny a pospolitosti a proto není divu, že nedílnou součástí je jídlo. Všichni společně venku slaví, grilují a ládují se sledi, novými bramborami, koprem, gravad laxem, masovými kuličkami köttbullar, jahodami a šlehačkou v midsommartårtě, letní mandeltårtou či Pavlovou a dalšími dobrotami, nejen akvavitem;). Třeba mojí variací na těstovinový salát s uzeným lososem a koprem. Glad Midsommar till er alla!
A jak na to...
uzený losos, pokud máte gravad lax, použijte ho!
hrst kopru
sůl, pepř
těstoviny
citron
olivový olej
lžička medové hořčice
minikapka vodky (pro děti vynechejte)
parmazán (ok, tohle moc švédské není, ale chutná to s ním ještě lépe!:)
Uvařím si těstoviny a sliji je. Kopr si otrhám a nasekám. Lososa nakrájím na proužky a ty si zlehka obalím v čerstvém kopru. V hrnečku si rozmíchám lžíci citrónové šťávy, lžičku medové hořčice, lžíci olivového oleje a kapku vodky )opravdu jen kapku!) do hladké emulze, kterou osolím a opepřím. A pokud máte kopr rádi, můžete ho přidat i trochu do zálivky. Vychladlé těstoviny a kousky lososa promíchám se zálivkou a posypu hoblinkami parmazánu. Chutná skvěle když je vychlazený, do horkého léta ideální!
Žádné komentáře:
Okomentovat