Milý deníčku...neodmyslitelnou součástí vánoční tabule je pro mne kromě cukroví, kapra, salátu a tvarohové štoly, také staročeský houbový kuba. Ač jsem tuto tradici přejala až díky manželově rodině, přesto si bez něj prostě vánoce nedokážu představit. Na štědrovečerní stůl bych jej k obědu sice nepostavila, dodržuji tradici zlatého prasátka (stále doufám), ale pokud jej uděláte v malém, poslouží jako skvělý předkrm štědrovečerní večeře, pokud nebude šetřit, máte stylový sváteční oběd. Díky sušeným houbám (které střežím každý rok jako oko v hlavě) a sádlu získá neopakovatelnou chuť i vůni a s kyselými okurkami, není nic lepšího.
Přeji Vám krásné Vánoce plné skvělého jídla, lásky a pohody!
Vaše Housewife
A jak na to...
2 hrsti sušených hub
2 hrnky krup
6 větších lžic sádla
kousek uzeného
1 větší cibule
majoránka, sůl a pepř
5 - 6 stroužků česneku
Houby namočím do vody, buď přes noc do studené, nebo horkou zaliji tak na hodinku. Kroupy dám vařit do osolené vody (lépe když jí je více). Houby přecedím a vodu z nich naliji ji ke kroupám a vařím doměkka. Na sádle si zpěním nakrájenou a oloupanou cibulku, přidám na kostky nakrájené uzené a opékám. Sliji kroupy, přidám na pánev a pořádně vše mícháním obalím sádlem. Přidám houby, majoránku, nastrouhaný či nadrcený česnek, opepřím a případně dosolím, Dám zapéci do trouby (mohu přendat do sádlem vymazaného pekáče) a dám do vyhřáté trouby, Peču dokřupava asi půl hodiny až hodinku.
Zajimavy recept! U nas se Kuba vari vzdy jen k obedu na Stedry den. Bez uzeneho, aby to bylo postni jidlo.
OdpovědětVymazatU houbového kuby je zajímavé propočítat náklady na 1 porci. Má-li člověk vlastnoručně nasbírané houby, je to kolem 5-8 Kč za porci :-)
OdpovědětVymazatCož potěší :)
Vymazat