Celá oblast je navíc lemována přírodní rezervací Marquenterre, s ornitologickým parkem. A nebo si zajděte na místní trh a ochutnejte vynikající místní produkty a zeleninu.
Pokud byste se v Le Crotoy chtěli ubytovat, vyhněte se velkým hotelům, tedy pokud nejste "bobos" neboli bourgeois-bohème, mladí a úspěšní snobové :-) Ač je například hotel Les Tourelles, dominanta Le Crotoy, se svými červenými věžičkami malebný, přístup personálu není rozhodně to pravé ořechové. Raději si zarezervujte nějaký chambres d'hôtes, ubytování v soukromí. A nejlepším místem v Le Crotoy je dle mého La Maison bleue en Baie, neboli Modrý dům v zátoce. Je to typický pikardský dům s nádherným patiem, 3 pokoji a neskutečně milými a ochotnými majiteli, brazilskou naivistickou malířkou Rosanou, jejím manželem Robertem a dvěma kočkami. Cítíte se vítaní a jako u dlouholetých přátel.
A co je naprosto udivující a skvělé, jsou každodenní snídaně, kterou denně chystá paní majitelka. Ochutnáte od všech možných francouzských sýrů, přes slané máslo, čerstvé ovoce či marmelády.
A také skvělé pečivo, při jehož jídle máte pocit nebe a másla - briošky, ořechový chléb s kandovaným ovocem, čerstvé croissanty nebo výborné bagety, které uvidíte čouhající z batohů či kabelek všech návštěvníků Le Crotoy. Rosana se snaží svým hostům představit i typické pikardské speciality, jako je třeba Gâteau battu, neboli tlučený koláč, něco na způsob naší známé bábovky, ovšem z kynutého těsta podobného piškotu. O nádherném porcelánu ani nemluvě.
Nu a pokud byste měli v Le Crotoy strávit jen jediný den, dejte si tu oběd nebo večeři. Vynechejte všechny gurmánské restaurace, i když je tu několik skutečně výborných a běžte do bistra. A to třeba do La Bonne Franquette 2 na náměstí Johanky z Arku. Je to obyčejné bistro, s příjemnou venkovní zahrádkou, papírovým prostíráním, ale ryby a plody moře tu jsou naprosto vynikající. Nečekejte žádnou haute cuisine, jen poctivé jídlo, jednoduchost a skvěle připravené plody moře, za velice příjemné ceny. Specialitou kterou dostanete kdekoli ve Francii, nejen na severním pobřeží, jsou mušle, slávky jedlé. Buď dušené na bílém víně s řapíkatým celerem, moules marinière.
Nebo mušle zalité crème fraîche, moules à la crème. A k tomu nejoblíbenější francouzskou přílohu, tedy frites, hranolky. Francouzi je konzumují opravdu ve velkém, a k tomu samozřejmě neodmyslitelnou baquette, kterou vytíráte zbytky vývaru z mušlí, což je naprostá lahoda.
A pokud nemáte rádi mušle, zkuste rybu. Třeba místní specialitu, rejnoka na červeném másle, raie au beurre rouge, s máslem, šalotkou a červeným vínem. Dlouhé masové provazce rejnoka připomínají svojí tuhostí kuřecí maso.
Klasikou přímořských bister je pak mořský jazyk v úpravě sole meunière, tedy jemňounký mořský jazyk obalený v mléce a mouce, osmažený na másle a servírovaný s výslednou máslovou omáčkou zjemněnou citrónem. Jídlo, za které dáte v Paříži neskutečné peníze. A také první jídlo, které ve Francii jedla slavná americká autorka Umění francouzské kuchyně, guru všech foodies, Julia Child a byla z něj naprosto odvařená...no, a musím se přiznat, že já také :-)
Pokud se rozhodnete pro jakoukoli rybu s úpravou po normandsku, je to ryba s omáčkou z crème fraîche, cidru a žampiónů. Jako třeba tento mořský jazyk.
A pokud se opravdu nemůžete rozhodnout a jste kdekoli ve Francii, dejte si výběr z mořských plodů, servírovaný na ledu, tím nikdy nesáhnete vedle. Naservírují Vám kraby, mušle, langusty, růžové krevety, malinké šedé krevetky, se kterými je pořádná práce při vyloupávání, čerstvé ústřice, humra nebo mořské šneky. A k tomu výbornou aioli majonézu s česnekem a také zvláštní zálivku smíchanou s červeným vinným octem a nasekanou cibulkou - namáčejte do ní mořské šneky, skvěle se hodí k jejich tuhému masu. A samozřejmě bagetu a máslo. A víno!
12 Rue de la Croix 80550 Le Crotoy
Právě koukám na toho rejnoka, jak jsi mi říkala, a vůbec to nevypadá špatně ;-)
OdpovědětVymazatŽe? :-)
Vymazat