Milý deníčku...panna cotta, čili vařená smetana, je ten nejjednodušší dezert s maximálním efektem. Už skoro ve všech restauracích dostanete panna cottu s malinami, jahodami, případně kreace s různými příchutěmi, od karamelu po levanduli...bohužel se liší co do kvality surovin či způsobu zpracování (apeluji tímto na Vás, panna cotta opravdu není pudink s kompotovaným ovocem!). A je fakt, že panna cotta mne vždy zachrání coby rychlý dezert po večeři pro návštěvu - je třeba maximálně 20 minut, připravíte večer předem a druhý den ohromíte:-) Chtěla jsem však něco více kreativního (a přiznám se, že i více sladkého), ale přesto rychlého a proto Vám přináším recept na tartaletky, tedy malé koláčky, s kokosovou panna cottou a pošírovanou rebarborou. Sice již je po rebarborové sezóně, ale na ozdobu tartaletek se hodí cokoli - čerstvé jahody, maliny, ostružiny, či citrusový džem (recept zde).
A jak na to...
Na těsto pro 4 tartaletky (na koláčovou formu zdvojnásobit dávku)
máslové sušenky, asi 10
máslo, asi 30g
lžíce kokosu
Sušenky buď rozdrtím nebo promixuji ve food procesoru s máslem a kokosem. Natlačím do formiček a dám na 5 minut na 180 °C zapéci dozlatova. Nechám vychladnout.
Panna cotta
půl kelímku šlehačky
půl plechovky kokosového krému
lžíce vanilkového cukru
lžička želatiny
Svařím smetanu s kokosovým krémem a cukrem. Želatinu připravím dle návodu a vmíchám do smetany. Naliji na korpusy tartaletek, po okraj. Pokud mi náplň zůstane, naliji do misek a po zatuhnutí sním jako klasickou panna cottu:-). Nechám v lednici vychladit, nejlépe do druhého dne.
Pošírovaná rebarbora
rebarbora
cukr
sherry
špetka skořice
špetka skořice
Oloupu a nakrájím rebarboru, na větší špalíčky. Svařím sherry s cukrem na sirup a v něm rebarboru se skořicí vařím, na nižší teplotu, aby se rebarbora pěkně v sirupu prohřála a změkla. Zdobím jí zatuhlé tartaletky.
Žádné komentáře:
Okomentovat