Křehké celozrnné těsto:
280 g celozrnné mouky (osvědčila se mi Strong wholemeal bread flour od M&S, ale nejsou špatné ani od Alnatury)
20g hladké mouky + na poprášení165 g studeného másla, nakrájeného na kousky
špetka soli
studená voda
Máslo a mouku zpracuji prsty na drobenku, přidám sůl a asi 8 lžic studené vody, prohnětu a udělám z těsta kouli. Tu zabalím do folie a nechám nejméně půl hodiny v ledničce chladit.
Náplň:
2 - 3 rajčata
1 jarní cibulka
1 smetana
2 žloutky
asi 120g krémového kozího sýra, může být i s bylinkami
trochu strouhaného parmazánu
špetka oregana
olivový olej
sůl, pepř
Na olivovém oleji si osmahnu nakrájenou jarní cibulku, nechám zchladit. V míse si rozšlehám smetanu se žloutky, vmíchám kozí sýr a vyšlehám na kompaktní hmotu, aby tam nebyly velké hrudky. Osolím, opepřím, přidám špetku oregana a promíchám. Smíchám s jarní cibulkou. Rajčata si nakrájím na kolečka, ne moc tlustá. Rozválím těsto na kolo a vyložím jím koláčovou formu (některé formy je třeba vymazat máslem a vysypat krupicí, dle typu formy). Naliji na něj tekutou směs, rozložím rajčata, lehce je zatlačím do hmoty a posypu nastrouhaným parmazánem. Dám do vyhřáté trouby a peču asi na 180 °C dozlatova.
Žádné komentáře:
Okomentovat