neděle 20. října 2013

Moravské koláče

 
Milý deníčku...předem musím upozornit, že název moravské koláče je zavádějící. Koláčů je na Moravě x-druhů a tohle jsou prostě koláče, které se u nás doma vždy pekly, mám je od své babičky a ta zase od své, atd. Když jsem byla malá, tak jsem si bez nich nedokázala představit žádnou nedělní návštěvu či prázdniny u babičky. Jakmile babička vytáhla velkou smaltovanou mísu a za chvíli se začaly ozývat charakteristické údery vařečkou, jak vymíchávala těsto, věděli jsme, že po obědě nás čeká sladká tečka a jedli je ještě horké, doslova vytažené z trouby, z plechu.  No a teď je peču sama a když se začne bytem linout charakteristická vůně, hned mnou prostoupí takový zvláštní klid a pohoda. Prostě koláčová terapie :-) Představuji Vám tedy moje poctivé domácí koláče plněné sladkým tvarohem s rozinkami a domácí marmeládou, schovanou pod křupavou drobenkou neboli posýpkou. A když přidáte do těsta vanilkovou esenci, citronovou kůru a kapku rumu, je úspěch zaručen a všichni Vám budou doslova zobat z ruky.

 
A jak na to...

Kvásek:
hladká mouka
cukr
mléko
kvasnice

Mléko ohřeji na teplotu "lokte" - tedy ani teplé ani studené, přidám lžíci cukru, mouky a jedny celé kvasnice, promíchám a nechám v teple vzejít kvásek.

Do kvásku přidám:
400g prosáté polohrubé mouky
2 žloutky
80g rozehřátého másla, hery nebo studeného oleje
130g cukru
špetku soli
mléko
nastrouhaná kůra z poloviny citronu
kapka vanilkové esence
lžíce rumu

- surovin tak, aby těsto bylo hutnější, pořádně ho vymíchám a nechám nakynout (dobře vykynuté těsto poznáte tak, že když jej promáčknete, nevrátí se zpět a začne jakoby padat).

Náplň:
1 a půl tvarohu
2 lžíce mléka
trocha nastrouhané kůry z citronu
1 vanilkový cukr
1 vejce
sušené rozinky ( na 10 minut si je předtím namočím do horké vody a poté ji sliji)

- vše smíchám dohromady na hladký krém s rozinkami.

Z vykynutého těsta si vždy trochu uloupnu, v ruce vytvaruji placku. Doprostřed dám lžičku tvarohu a všechny rohy zabalím k sobě a pevně přimáčknu, aby mi vznikl kulatý bochánek. Dávám na plech s pečícím papírem, spojem dolů.

rozšlehané vejce na potření koláčů
marmeláda na zdobení
drobenka/posýpka - tedy máslo, mouka a cukr, prsty promačkat

Koláče nechám ještě chvíli na plechu nakynout a potřu je rozšlehaným vejcem. Poté lehce seshora bříškem prstu zmáčknu a do vzniklého důlku dám kopeček marmelády. Drobenku prsty trochu zmáčknu k sobě do kopečku a položím na marmeládu. Peču na 170 - 180 °C dozlatova.

5 komentářů:

  1. Naprostá nádhera!! :)

    Zvu Vás na svou giveaway: KLIK

    OdpovědětVymazat
  2. Také doma děláme. :) jsou výborné.

    OdpovědětVymazat
  3. Sbíhají se mi sliny, jak to vidím :) O víkendu bych je vyzkoušela. Kolik dáváte mléka?
    Díky!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Do kvásku do 100 ml a do těsta podle oka, tzn, aby těsto bylo hutnější, ne tekuté..

      Vymazat

Zpět na úvod

©2013-2019 Všechna práva vyhrazena